open-navfaktor-logo
search
Analiziraju
Rok bio oktobar: Nacrt budžeta BiH za ovu godinu nije ni izrađen, ne zna se kada će
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine još nije izradilo nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu. Nije poznato kada će to učiniti, a dotad su institucije na privremenom finansiranju. 
26.02.2024. u 13:47
get url
text

VEZANI TEKST - "Dogovor" iz Laktaša: Uplata 40 miliona KM u budžet BiH je obaveza Centralne banke, cilja li Dodik devizne rezerve

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine je 23. januara usvojio trogodišnji Globalni fiskalni okvir po kojem budžet za ovu godinu iznosi 1,355 milijarde KM, što je u odnosu na 2023. godinu više za 40 miliona KM. Nakon toga je Ministarstvo zatražilo od institucija da najkasnije do 12. februara analiziraju svoje prethodne budžetske zahtjeve i eventualno ih koriguju. 

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH danas su nam odgovorili da su institucije dostavile ono što je od njih traženo. 

-Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trenutno analizira zahtjeve budžetskih korisnika, nakon čega će se pristupiti izradi Nacrta budžeta za 2024.
godinu - dodaju iz Ministarstva na pitanje da li je spreman nacrt budžeta i kada će biti upućen u Vijeće ministara BiH.

Nisu ni sada mogli odgovoriti za šta ide dodatnih 40 miliona KM.

- U ovom trenutku nije moguće reći na koji način će biti raspoređeno dodatnih 40 miliona KM - naveli su.

Nacrt budžeta za 2024. je, po propisima, morao biti spreman još do 1. oktobra prošle godine, i usvojen do 31. decembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.