open-navfaktor-logo
search
Traže alibi
Rusi tvrde da su "razotkrili" ukrajinski plan širenja opasnih infekcija pomoću ptica i šišmiša
Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako strahuje da će Rusija rasporediti hemijsko oružje u Ukrajinu, dok je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u poručio da SAD vidi povećani rizik od ruskog korištenja biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.
10.03.2022. u 19:52
get url
text

- Stvari koje čujete o hemijskom oružju dolaze direktno iz njihove kuhinje - kazao je Johnson u intervjuu za Sky News.

- Počinju govoriti da postoji hemijsko oružje koje su pohranili njihovi protivnici ili Amerikanci pa kad oni sami razmjeste kemijsko oružje, a bojim se da bi mogli, imaju spremnu neku vrstu lažne priče - dodao je britanski premijer.

Zamjenik ambasadora SAD-a pri UN-u je pak poručio da bi ruska "propaganda" o ukrajinskom biološkom oružju mogla poslužiti kao alibi za rusko korištenje biološkog ili hemijskog oružja.

- Rusija je iznijela ove nove lažne tvrdnje. Vidjeli smo da je Kina podržala ovu propagandu i stoga bismo trebali pratiti hoće li Rusija eventualno upotrijebiti hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili izvesti operaciju pod lažnom zastavom - kazao je John Prescott za dpa, prenosi Index.

Prescott je rekao da je ruska upotreba hemijskog oružja, uključujući pokušaje ubistava i trovanja političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i Britaniji, dobro dokumentirana.

Također je rekao da Moskva podržava "Asadov režim" u Siriji, koji je više puta koristio koristio oružje.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi bez navođenja dokaza da su ruske okupacione snage "razotkrile" u Ukrajini tajni projekat UP-5. Kažu da su laboratorije u Kijevu, Harkovu i Odesi proučavale mogućnost širenja posebno opasnih infekcija pticama selicama.

Ruski državni medij RIA novosti objavio je da su "kreatori biološkog oružja namjeravali proširiti soj gripe H5N1 sa stopom smrtnosti od 50 posto" i Newcastle bolest. Navode da su navodno razotkrili planove za korištenje dvije vrste ptica, čija ruta leta za zimu prolazi preko ruske teritorije.

Osim toga, navodno su "razotkrili" i planove za projekat R-781, u kojem su viruse trebali nositi slijepi miševi.

Ministarstvo odbrane Rusije distribuiralo je mape i tekstove, uključujući američki grb i fotografije ptica. Kako su naveli, oni su navodno uhvatili zaražene ptice puštene iz takozvanog "Hersonskog rezervata" u Ivanovskoj i Voronježskoj oblasti.

Prema navodima ruskog ministarstva, Amerikanci su 2022. navodno planirali eksperimente u ukrajinskim laboratorijama na šišmišima, pticama i gmizavcima kako bi ih pokušali učiniti prenosiocima antraksa i afričke svinjske kuge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.