open-navfaktor-logo
search
Globalni problem
Ruski "kralj" uglja i đubriva upozorio na globalnu krizu s hranom zbog rata u Ukrajini
Globalna kriza s hranom je na pomolu ako se ne zaustavi rat u Ukrajini jer cijene đubriva rastu takvom brzinom da ga mnogi poljoprivrednici više ne mogu priuštiti, izjavio je u ponedjeljak ruski "kralj" uglja i đubriva Andrej Melničenko.
14.03.2022. u 10:07
get url
text

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena javno je pozvalo na mir otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara, uključujući Mihaila Fridmana, Petra Avena i Olega Deripasku.

Zapad je sankcionisao ruske biznismene, uključujući sankcije Evropske unije Melničenku, te zamrznuo državnu imovinu i odsjekao veći dio ruskog poslovnog sektora od globalne ekonomije u pokušaju da natjera Putina da promijeni kurs.

Putin to odbija. On je rat nazvao specijalnom vojnom operacijom za oslobađanje Ukrajine od opasnih nacionalista i nacista.

- Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir - rekao je za Reuters 50-godišnji Melničenko, koji je Rus, ali je rođen u Bjelorusiji i ima majku Ukrajinku, u izjavi koju je mailom poslao njegov glasnogovornik.

- Jedna od žrtava ove krize bit će poljoprivreda i hrana - rekao je Melnichenko, koji je osnovao EuroChem, najvećeg ruskog proizvođača amonij nitrata, sa sjedištem u Švicarskoj, i SUEK, najvećeg ruskog proizvođača uglja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.