open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SAD osudio odluku Rusije o aneksiji u Ukrajini i uveo nove sankcije
Američka administracija osudila je odluku Rusije o "aneksiji" pojedinih dijelova Ukrajine i uvela sankcije stotinama ruskih organizacija i pojedinaca, među kojima je i predsjednica ruske Centralne banke.
30.09.2022. u 17:37
get url
text

U saopćenju predsjednika SAD-a Joea Bidena navedeno je kako SAD osuđuje pokušaj ruske aneksije pojedinih teritorija Ukrajine. Istakavši kako je Rusija prekršila međunarodno pravo, Biden je kazao kako je Povelju Ujedinjenih nacija (UN) bacila pod noge.

- Bez sumnje je da ovi činovi nemaju nikakav legitimitet - kazao je Biden.

Poručio je kako će SAD uvijek poštivati teritorijalni integritet Ukrajine i da će nastaviti pomoć Ukrajini.

- Kao reakciju na današnje tvrdnje o lažnoj aneksiji, SAD sa saveznicima saopćava nove sankcije. Ove sankcije su usmjerene ka osobama i organizacijama u ili van Rusije koje podržavaju ekonomski ili politički napore o promeni statusa ukrajinske teritorije nelegitimnim putem - kazao je Biden.

Istakao je kako s nestrpljenjem očekuje potpis na zakon koji treba odobriti Kongres, a kojim se predviđa dodatnih 12 milijardi dolara odbrambene pomoći Ukrajini.

- Pozivam sve članove međunarodne zajednice da odbace pokušaje ruske nelegitimne aneksije i do kraja budu uz narod Ukrajine - kazao je Biden.

Na listi sankcija koju je objavio SAD nalazi se na stotine organizacija i pojedinaca, među kojima je i predsjednica ruske Centralne banke Elvira Nabiullina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.