open-navfaktor-logo
search
Inicijativa povratnika
Salkić podržao formiranje općine Kozarac
Potpredsjednik RS, na poziv članova Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, prisustvovao je skupu na kojem se razgovaralo o problemima povratnika u ovom mjestu i drugim naseljima
05.11.2019. u 19:02
get url
text

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić podržao je inicijativu o formiranju općine Kozarac.

Salkić je na poziv članova Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, prisustvovao skupu na kojem se razgovaralo o problemima povratnika u ovom mjestu i drugim naseljima.

Na skupu, kojem je prisustvovao veliki broj građana, razgovaralo se o inicijativi povratnika o formiranju općine Kozarac.

Članovi Inicijativnog odbora predstavili su potencijale Kozarca, finansijsku konstrukciju, te način i procedure koje je potrebno provesti, kako bi ovo mjesto postalo općina.

Podržao je inicijativu o formiranju općine Kozarac, te pozvao prisutne da budu jedinstveni i složni kada je u pitanju realizacija ove ideje.

- Želim da naglasim da je važno da se slijede i poštuju sve potrebne procedure kako bi se došlo do željenog cilja. Potpuno podržavam, a što je i stav stanovnika ovog kraja, da buduća općina Kozarac bude formirana na identičnoj teritoriji nekadašnje općine Kozarac. Također, smatram da je bitno da se u Inicijativni odbor uključe predstavnici svih mjesnih zajednica, koje će se nalaziti u sastavu buduće općine Kozarac. Time ćete omogućiti da imate snažniji i jedinstven stav po ovom pitanju - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za izgradnju autoputa, čija će trasa biti građena na teritoriji Kozarca.

S obzirom da postoje tri varijante buduće trase, od kojih je jedna potpuno neprihvatljiva povratnicima, na sastanku su vijećnici u Skupštini općine Prijedor izvijestili da još uvijek nije zvanično utvrđena trasa.

Potpredsjednik Salkić se osvrnuo i na izjavu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je danas pozvao potpredsjednika Salkića da učini napore kako bi imovina povratnika u Kozarac ostala neoštećena tokom izgradnje budućeg autoputa.

- Nama je važna briga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za naše građane u ovom dijelu naše domovine. Nadam se da ćemo zajedno raditi na iznalaženju najbolje trase u korist naših građana, ali i realizacije projekta. Problem trase autoputa kod Modriče je riješen angažmanom Vlade Republike Hrvatske, a problem u Kozarcu neće biti moguće riješiti bez uključivanja državnih organa Bosne i Hercegovine. Trenutno su u opticaju tri trase, a jedna je, prema stavovima povratnika, apsolutno neprihvatljiva, dok je o druge dvije trase moguće razgovarati. Svi se trebamo uključiti u ovoj fazi donošenja odluka. Uvijek do sada sam bio na raspolaganju našim građanima po svim pitanjima, a to ću činiti i u budućnosti u skladu sa ustavnim nadležnostima i mogućnostima koje su date potpredsjedniku na raspolaganje - kazao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.