open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Komisija
Savez općina i gradova FBiH: Povećati udio lokalnog nivoa vlasti u raspodjeli novca od indirektnih poreza
Sjednica Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije Saveza općina i gradova FBiH (SOGFBiH) održana je u srijedu u Tešnju.
02.02.2022. u 16:22
get url
text
Savez općina i gradova FBiH: Zasjedala komisija
Savez općina i gradova FBiH: Zasjedala komisija

Na sjednici je sudjelovao načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović, direktorica Saveza općina i gradova Vesna Travljanin, te nadležni iz Službe za finansije Općine Tešanj, saopćeno je iz SOGFBiH.

Navodi se kako je sjednica bila tematskog karaktera, s obzirom na to da je Vlada FBiH pokrenula aktivnosti na formiranju Radne grupe za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH.

U Radnu grupu je ispred SOGFBiH imenovan načelnik Huskić.

Komisija je u proširenom sastavu imala priliku raspraviti o trenutnom stanju općinskih finansija, odnosno usuglasiti stavove članica Saveza po pitanju metodologije i principa raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Pored već identificiranih problema prijenosa nadležnosti bez adekvatnih izvora finansiranja, kao i vraćanja vanjskog duga, zaključeno je da je postojeći sistem raspodjele, kao i indikatori na kojima je zasnovan, u upotrebi već 15 godina.

Komisija smatra da je potrebno iznaći nove principe i indikatore koji će realnije obuhvatiti rashodovne potrebe općina i gradova, ali i uzeti u obzir potrebu za ravnomjernim razvojem općina, kao i principom solidarnosti.

Ističe se da je SOGFBiH već ranije pripremio "Analizu pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH" koja identificira ključne izazove u lokalnim finansijama, prije svega neizravno vraćanje vanjskog duga od strane općina i gradova, ali i prijenos nadležnosti bez alociranja adekvatnih izvora prihoda.

Također je naglašeno kako općine i gradovi u FBiH generiraju svega 2,9 posto ukupnog vanjskog duga FBiH, "ali kroz postojeći sistem raspodjele u kojemu se otplata vanjskog duga vrši ukupno za cijelu FBiH, neizravno vraćaju vanjski dug i drugih nivoa vlasti".

Analiza je, kako se navodi, pokazala da bi trenutni udio lokalnog nivoa od 8,42 posto u vertikalnoj raspodjeli prihoda od indirektnih poreza trebalo povećati na 9,81 posto, kako bi općine i gradovi imali dostatan nivo prihoda, odnosno bili kompenzirani za indirektno vraćanje vanjskog duga FBiH.

Komisija je također razmatrala i implikacije Zakona o računovodstvu i reviziji, tj. obvezne vanjske revizije, na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.