open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Šefica računovodstva optužena da je oštetila Narodno pozorište u Mostaru za više od 34.000 KM
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Aldijane Šteta (1980), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti u stjecaju s krivičnim djelom pranje novca, a koju je Općinski sud u Mostaru potvrdio u pogledu svake tačke optužnice.  
27.07.2023. u 17:43
get url
text

Optužnicom u 13 tačaka Aldijana Šteta se sumnjiči da je u svojstvu šefice računovodstva JU "Narodno pozorište" u Mostaru, s A. Z., direktorom Opće zadruge "Trans Commerce" Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge  JU ''Narodno pozorište'' u Mostaru, a te usluge nikad nisu izvršene, navodi se u saopćenju iz Kantonalnog tužilaštva HNK. Malverzacije je, kako se navodi u optužnici, pravila i sa drugom osobom inicijala A. Z. i firmom "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar.

- Optužena Aldijana Šteta je za sebe, krivičnim radnjama, pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100 KM, a  A. Z. i A. Z. protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM, te nanijela štetu JU "Narodno pozorište" u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM - saopćilo je Tužilaštvo HNK.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od optužene, u skladu sa Zakonom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.