open-navfaktor-logo
search
Bio smanjeno uračunljiv
Sejfiću godina i 10 mjeseci zatvora: Nakon maltretiranja, nožem ubio Mirzu Podbičanina i ranio Sulju Domca
Kantonalni sud u sarajevu izrekao je danas presudu kojom je Elvira Sejfića (51) iz Sarajeva osudio na jedinstvenu kaznu u trajanju od godinu i deset mjeseci zatvora. 
21.02.2024. u 16:53
get url
text

Sejfić je proglašen krivim da je u bitno smanjeno uračunljivom stanju nožem ubio Mirzu Podbičanina i teško povrijedio Sulju Planju, zvanog Suljo Domac, u oktobru 2022. godine u Sarajevu.

Ova informacija potvrđena je Faktoru iz advokatske kancelarije Kapo, koja je zastupala optuženog u ovom predmetu. 

Advokat Muhidin Kapo

Kako nam je rečeno, Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić uvažilo je stav odbrane koju su zastupali advokati Rijad i Muhidin Kapo, a prema kojem se u ovom slučaju nije radilo u krivičnom djelu ubistvo i pokušaj ubistva, već u ubistvu na mah i pokušaju ubistva na mah. 

Za to krivično djelo zaprijećena je kazna od godinu do 10 godina zatvora, a Sud je Sejfiću izrekao minimalne kazne jer je utvrdio da na strani optuženog ne postoji nijedna otežavajuća okolnost. 

Naime, od samog događaja, tokom istrage, odbrana je ukazivala, a cijeneći dokaze, posebno snimke videonadzora, da su Podbičanin i Planja teško pretukli optuženog, kao i da su mu prijetili da će mu zapaliti kuću i silovati kćerku, a čime su ga doveli do afekta zbog čega je bio bitno smanjeno uračunljiv.

Odbrana je videosnimcima i ostalim dokazima dokazala da su kritične večeri Sejfića oštećeni napali u jednoj trgovini. Potom su ga izvukli napolje, te ga je Suljo Planja držao za ruke, a dok ga je Podbičanin udarao šakama u glavu i druge dijelove tijela, a potom ga je udarao nogama, prilikom čega mu je slomio vilicu.

- To ga je povrijedilo, dovelo u stanje jake razdražljivosti i afekta zbog čega je bio bitno smanjeno uračunljiv i učinio je to što je učinio. Utvrđena je neprekidnost tog afektivnog stanja zbog čega je optuženi bio na granici između bitno smanjene uračunljivosti do potpune neuračunljivosti - isticala je odbrana optuženog, a što je Sud ocijenio dokazanim. 

Optuženi je i danas prilikom izricanja presude plakao, a ranije tokom suđenja kazao je Sudskom vijeću da bi "više volio da su oni njega ubili, nego on njih".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.