open-navfaktor-logo
search
Dva stana i hotel
Slučaj Memić: Pretreseni objekti Budnje i Kovačevića, oglasilo se i Tužilaštvo BiH
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo napustili su prostorije "Bosmala", gdje su, prema nezvaničnim informacijama, pretresli stan Muamera Budnje, a u sklopu istrage u predmetu "Dženan Memić".
16.09.2021. u 10:26
get url
text

Osim stana Muamera Budnje, policija je prtetresla i stan vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, kao i prostorije hotela Crystal na Ilidži.

VEZANI TEKST - Godine istraga, suđenja, politike...: Nova "slijepa ulica" u Tužilaštvu BiH ili konačni odgovor na pitanje o smrti Dženana Memića?

Muamer Budnjo, sin biznismena Alije Budnje, jedna je od osoba koje su mediji već na početku istrage dovodili u vezu sa slučajem Memić. Tužilaštvo Kantona Sarajevo nakon tih spekulacija oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da su izvršili provjere u tom pravcu, te da je utvrđeno da Budnjo u vrijeme stradanja Dženana Memića nije bio u Bosni i Hercegovini, već da se u to vrijeme nalazio u Njemačkoj. Sam Budnjo podnio je tužbe protiv više medija zbog iznesenih tvrdnji.

Prvi koji je Muamera Budnju doveo u vezu sa ovim slučajem je novinar Nedžad Latić, koji je saslušan u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu KS, ali koji, kako je tada rečeno iz Tužilaštva, nije imao nikakvih korisnih informacija za sam predmet.

VEZANI TEKST - Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju "Dženan Memić"

Spekulacije u vezi sa navodnom umješanošću Muamera Budnje pojavile su se nakon što su nestali snimci videonadzora iz hotela Crystal, koji je u vlasništvu njegove porodice, a koji su danas pretresli pripadnici MUP-a KS. Zbog sumnje da je brisao snimke videonadzora optužen je recepcioner hotela Muamer Ožegović, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za navodnu pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, rukovodio otac Alise Ramić Zijad Mutap.

Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo sačinio je nalaz prema kojem je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

{$galerijaFotografija}

Taj nalaz u dva navrata je odbacio Kantonalni sud u Sarajevu koji je izrekao oslobađajuće presude u predmetu koji se pred tim sudom vodio protiv Ljube i Bekrije Seferović, koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužnicom teretilo da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Memić. I Vrhovni sud FBiH nedavno je potvrdio oslobađajuću presudu Seferovićima, zaključivši da Tužilaštvo KS nije dokazalo da je do stradanja Dženana Memića došlo na način kako je to opisano u optužnici.

Kovačević je jedna od pedesetak osoba protiv kojih su otac Dženana Memića Muriz Memić i njegov pravni zastupnik Ifet Feraget podnijeli prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Odbrana Mutapa i drugih: Feragetovi i pritisci medija neviđeni u historiji pravosuđa; hiljadarke obećavane ekspertu

Osim Dženanove tadašnje djevojke Alise Ramić (ranije Mutap) i njenog oca Zijada Mutapa, prijavljeni su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, tužioci Tužilaštva KS, federalni tužioci, vještaci, kao i tadašnja glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić.

Nakon što je otvorilo istragu u ovom slučaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužilo pet osoba kojima na teret stavlja krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pomoć (nepoznatom) počiniocu nakon učinjenog (nepoznatog) krivičnog djela, te protivpravno posredovanje, a najavljuju i proširenje istrage na još osoba.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su saopćili da su današnji pretresi obavljeni "s ciljem daljeg rasvjetljavanja svih okolnosti stradanja mladića Dženana Memića, u februaru 2016. godine".

- Radi se o stambenim objektima koje koriste dvije osobe, kao i jednog hotelskog kapaciteta na Ilidži. Pretresi se vrše sa ciljem otkrivanja dokaza i informacija u daljim aktivnostima utvrđivanja svih okolnosti stradanja Dženana Memića 2016. godine. Više informacija u ovom trenutku, iz operativnih razloga ne možemo davati - naveli su iz državnog Tužilaštva.

20210916081317_IMG_1796.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.