open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Slučaj "Memić": Vještaci iz Banje Luke tvrde da saobraćajne nesreće vjerovatno nije bilo
Novo vještačenje radio je tim vještaka iz Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banje Luke
15.11.2019. u 13:14
get url
text

Mnogo je veća vjerovatnoća da se nije dogodila saobraćajna nesreća u slučaju stradanja Dženana Memića, nego da jeste, navedeno je u nalazu timskog vještačenja koje je rađeno u Centru za vještačenje u Banjoj Luci, a čije je iznošenje trenutno u toku u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

U toku je pauza na suđenju u ovom slučaju.

Prema mišljenju vještaka saobraćajne struke Aleksandra Jefića, nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt vozila i pješaka, barem ne na način kako je to opisano. On je, između ostalog, naveo da na licu mjesta nije utvrđeno mjesto kontakta, da je kretanje pješaka moguće samo pretpostaviti, kao i da je pješak trebao biti u poskoku od 10 cm, kako bi zadobio povrede glave, a koje bi odgovarale oštećenjima na vozilu.

Vještak je rekao i da su se prilikom izrade nalaza u velikoj mjeri morali voditi pretpostavkama, jer većina elemenata na osnovu kojih se može pouzdano utvrditi nedostaje. 

Nakon Jefića svoj dio nalaza će iznijeti vještak Slaviša Stojnić. Tužilac Sead Kreštalica je u cijelosti prigovorio na izneseni dio nalaza i tražio od Suda da naloži novo vještačenje koje će se raditi van teritorije BiH. 

Podsjetimo, krajem oktobra dostavljen je nalaz timskog vještačenja, koje je rađeno u Banjoj Luci.

Riječ je o timskom saobraćajnom vještačenju u koje je bio uključen i vještak medicinske struke, a nakon što su, kao što je poznato, vještaci saobraćajne struke koje su angažirali Tužilaštvo KS i odbrana optuženih u prvostepenom postupku došli do potpuno suprotnih rezultata.

Stoga je Vrhovni sud FBiH naložio novo, nezavisno vještačenje nakon što je ukinuo presudu Kantonalnog suda kojom su Seferovići oslobođeni od optužbe. Novo vještačenje radio je tim vještaka iz Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banje Luke. Nalaz je trebao biti razmatran na ročištu koje je održano 28. oktobra, ali je tada sudija Igor Todorović obavijestio javnost da nalaz još nije stigao.

Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić, tada je kazao kako ne očekuje ništa od nalaza vještačenja, te da je to "dokaz koji je suvišan".

- Ovdje je više nego jasno da se ne radi o saobraćajnoj nesreći i kako god i ko god vještačio i koliko god puta se vještačilo, ovaj postupak će se završiti oslobađajućom presudom - kazao je tada Feraget.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.