open-navfaktor-logo
search
Neofašističke grupe
Snimak koji je razbjesnio i šokirao Italiju: Masa salutira fašistički pozdrav
Italiju je šokirao snimak više stotina ljudi koji viču i podižu desnu ruku u fašistički pozdrav. Masa se okupila u znak sjećanja na napad 1978. na članove neofašističkog pokreta mladih Movimento Sociale Italiano, u kojem su poginule dvije osobe. Fašistički pozdrav je zabranjen u Italiji.
09.01.2024. u 11:11
get url
text
Rim, fašistički pozdrav
Rim, fašistički pozdrav

Italijanski opozicioni lideri pozvali su desničarsku vladu Giorgie Meloni da zabrani neofašističke grupe nakon što se pojavila jeziva snimka stotine muškaraca u fašističkom pozdravu tokom događanja u Rimu.

Gomila je bila okupljena ispred bivšeg sjedišta Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u stranku Braća iz Italije čija je članica i Meloni. 

Godišnje okupljanje obilježilo je 46. godišnjicu ubistva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke na Via Acca Larentia u istočnom dijelu grada u nedjelju.

Na snimku, koji se širi društvenim mrežama, muškarci stoje u redovima, pozdravljaju ukočene ruke i tri puta viču "prisutni". Militant tada viče "Za sve poginule saborce!" – tipičan poklič neofašista, objavio je The Guardian. 

Snimci su izazvali bijes širom Italije, a najoštriji su u kritikama bili predstavnici opozicije, objavili su italijanski mediji. Taj gest je, između ostalih, osudila liderka Demokratske stranke lijevog centra Elly Schlein, koja je istakla da neofašističke organizacije treba raspustiti u skladu s ustavom. Najavila je i da će njena stranka postaviti pitanje u parlamentu ministru unutrašnjih poslova Matteu Piantedosiju, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Matteo Renzi, lider centrističke stranke Živa Italija, rekao je za televiziju La 7 da dječaci zapamćeni na ceremoniji zaslužuju poštovanje i sjećanje i da se sve žrtve iz 1970-ih moraju pamtiti u historijskoj perspektivi.

- Ali ove scene su neprihvatljive - naglasio je on povodom fašističkog pozdrava, dodajući da to što se ponavljaju godinama ne opravdava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.