open-navfaktor-logo
search
Počinili su genocid
Španija: Stranka Podemos pozvala na bojkot Eurovizije jer je prihvatila Izrael
Ione Belarra, čelnica krajnje lijeve stranke Podemos, koja je povukla podršku manjinskoj lijevoj koalicijskoj vladi u Španiji i prešla u opoziciju, pozvala je "sve demokratske zemlje" na bojkot Eurovizije jer je prihvatila Izrael.
07.03.2024. u 22:52
get url
text

- Ako Izrael koji je počinio genocid ide na Euroviziju, nijedna zemlja koja brani ljudska prava i koja je demokratska ne bi trebala učestvovati na Euroviziji. Ovo je odvratno pranje - navela je Belarra na X.

Stranka Podemos od januara pokušava spriječiti Izrael da učestvuje na Euroviziji jer je počinio genocid u svojim napadima na Gazu.

VEZANI TEKST - Izraelu će biti dopušteno takmičenje na Eurosongu

Podemos, koji je parlamentu podnio prijedlog da španska radiotelevizijska korporacija RTVE preko španskog ministarstva vanjskih poslova preuzme inicijativu za isključenja Izraela s Eurovizije, za to nije naišao na dovoljnu podršku drugih političkih stranaka.

Podemos je također poslao pismo evropskim parlamentarcima nekih političkih stranaka poput Ujedinjene ljevice u Španiji, Galicijskog nacionalističkog bloka, Sumara i organizatorima Eurosonga, tražeći da se Izraelu zabrani učešće na ovogodišnjem takmičenju zbog neselektivnog napada u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.