open-navfaktor-logo
search
Vjesnici proljeća
Šta nauka kaže: Zašto su rođeni u martu tako posebni
Zima, ako je suditi barem po kalendaru, polako prolazi, a mnogi sa nestrpljenjem čekaju proljeće.
01.03.2022. u 18:24
get url
text

Iako je mart prevrtljiv, u zraku već pomalo miriše najljepše godišnje doba.

Mart je za mnoge poseban mjesec, a evo šta nauka govori o bebama rođenim u martu:

Brzo će poslovno napredovati

Bebe rođene u ovom mjesecu imaju najveću vjerovatnoću napredovanja na poslu. Istraživanja pokazuju da je najviše direktora poduzeća rođeno baš u ovom mjesecu.
Jedno istraživanje provedeno među 375 direktora otkrilo je da čak njih 12,5 posto rođendan slavi u martu.

Manja je vjerovatnoća da će biti kratkovidni

Studije provedena na 300.000 vojnika pokazala je da djeca rođena ljeti imaju veći rizik biti kratkovidna nego mališani rođeni u ljetnim mjesecima. Proljetna djeca imaju puno manju vjerovatnoću da će biti kratkovidna.

Prirodno su optimistični

Studija iz 2014. godine pokazala je da su bebe rođene u martu (i njihovi vršnjaci iz aprila i maja) u osnovi rođeni optimisti. Imaju urođen pozitivan stav prema životu.

Imaju manji rizik od astme

Prašine i grinja u ovo doba godine ima u izobilju, što može biti nelagodno za alergičare, ali odlično za bebe rođene u ovom mjesecu. Prema istraživanju iz 2015. godine, djeca rođena u martu imaju manje šanse za razvoj astme jer njihova izloženost prašini u prvim mjesecima života jača imunološki sistem.

Vjerovatno će biti noćna ptica

Jedna studija o spavanju pokazala je da će djeca rođena u proljeće i ljeto vjerovatno biti noćne ptice u odrasloj dobi, ali da neće htjeti ni rano na spavanje kao bebe.

Optimistične Ribe ili strastveni Ovnovi

Ova dva astrološka znaka poznata su po svojoj odlučnosti, odnosno strasti. Rođeni između 1. i 20. marta su optimistične Ribe, dok su oni rođeni nakon 20. marta vatreni i strastveni Ovnovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.