open-navfaktor-logo
search
Ide u zatvor Foča
Sud o izručenju zloglasnog Zenice u BiH: Hladnokrvni ubica Zemunskog klana sutra bi trebao sletjeti u Sarajevo
Okružni sud u Banjoj Luci oglasio se danas o izručenju BiH zloglasnog Siniše Petrića zvanog Zenica iz zatvora u Španiji.
16.01.2024. u 11:30
get url
text

Petrić je bio plaćeni ubica Zemunskog klana i navodno desna ruka Luke Bojovića. Sutra bi trebalo da sleti na aerodrom u Sarajevu.

Banjalučki sud detaljno je objasnio po kojem osnovu su oni stvarno i mjesno nadležni za odlučivanje o ovom slučaju, te na koliko godina su mu izrečene zatvorske kazne za brojna krivična djela koja je počinio.

Iako su iz Suda u Banjoj Luci detaljno obrazložili sve kazne na koje je Petrić osuđivan u sudovima u Subotici, Nišu i Madridu, kao i vrijeme koje je do sada proveo iza rešetaka u tamošnjim sudovima, nije precizirano koliko mu je još ostalo zatvorske kazne da izdržava u BiH, u zatvoru u Foči.

Državljanin Bosne i Hercegovine

Iz Okružnog suda Banja Luka su naveli da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u našoj zemlji.

- Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde RS-a zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS-a da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS-a rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan – navedeno je.

Dodaje se da je 11. februara 2020. godine Okružni sud u Banjoj Luci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, oraganizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odlučujući u postupku transfera osuđenog Petrića iz Španije u BiH, donio presudu kojom je odlučeno da se priznaje i da će se izvršiti u pogledu odluke o kazni pravosnažna presuda Nacionalnog suda Španije - Krivični odjel 3. Madrid, od 22. decembra 2014.godine.

Tom presudom Petrić je oglašen krivim zbog krivičnog djela organizovani kriminal i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i krivičnog djela posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja u trajanju od 10 godina. U kazne mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

- Ta djela su krivična i po domaćem zakonodavstvu i to djelo opisano pod tačkom 1. navedene presude je krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih Krivičnog zakonika RS-a, a djelo opisano pod tačkom 2. iste presude je krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora od pet godina i deset godina, pa je Okružni sud u Banjoj Luci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina u koju je utračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru – piše u saopćenju Okružnog suda Banja Luka.

Dodaje se da je molba za priznanje presude Nacionalnog suda Španije iz 2014. godine prihvaćena jer su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i uvjeti iz međunarodnih ugovora.

Preuzete presude stranih sudova

Nadalje, 1. februara 2023. godine, Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se preuzima izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda u Subotici, Republika Srbija, od 30. jula 2007. godine (ispravljene rješenjem istog suda od 4. septembra 2007. godine), u pogledu odluke o kazni osuđenom Petriću.

Precizirane su i sve pojedinačne presude na koje je osuđen Petrić u Subotici sredinom 90-tih godina i to - 13 godina za krivično djelo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, potom 12 godina za isto krivično djelo, zatim dva puta po 15 godina za dva pomenuta krivična djela teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, zatim šest mjeseci za krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

- Primjenom odredbi o sticaju izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od petnaest godina, u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 3. februara 1994. godine – stoji u odluci suda u Subotici.

Kasnije ga je i Opštinski sud u Nišu, u septembru 2006. godine, osudio za krivično djelo laka tjelesna povreda na kaznu zatvora od jedne godine.

- Primjenom odredbi Krivičnog zakona Jugoslavije i Zakona o krivičnom postupku Republike Srbije, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na dotadašnjem izdržavanju jedinstvene kazne zatvora, počevši od 3. februara 1994. godine pa nadalje – stoji u odluci suda.

Već u septembru 2007. godine Petrić je pobjegao iz KPZ-a Sremska Mitrovica.

Prema pisanju srbijanskih medija, Zenica je "slavu" stekao hladnokrvnim i monstruoznim ubistvima širom Evrope.

On je još kao maloljetnik bio član grupe ubica Marinka Magde, koja je masakrirala 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj. Petrićeva ekipa je radila za Magdu, pa su u januaru 1994, za samo jednu noć, u Subotici ubili Milana, Stanu i njihovog sina Daneta Petrića, koji je tada imao samo 11 godina, kao i Veru i Josipa Agatića.

Ubio i 11-godišnjeg dječaka

Magda je upucao oca i majku, tada se pojavio mali dječak, kojem je Siniša rekao da šuti i da se sakrije iza kreveta. Nakon što su pronašli novac i krenuli, Zenica se okrenuo i ubio dječaka. Kada ga je sudija pitao zašto je ubio dijete, Zenica je odgovorio: "Bio sam nešto nervozan te noći". Osuđen je na smrt, ali mu je kazna preinačena na 15 godina zatvora.

Objasnili su da se i u ovim presudama radilo o djelima koja postoje i u domaćem zakonodavstvu, te je Okružni sud Banja Luka osuđenom Petriću takođe izrekao jedinstvenu kazna zatvora od petnaest godina u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u Srbiji, od februara 1994. godine do septembra 2007. godine kada je pobjegao iz zatvora.

Pojašnjeno je i da su za preuzimanje izvršenja pravosnažne presude suda u Srbiji ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i uslovi iz Ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, zaključenog između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.