open-navfaktor-logo
search
Upućivao i prijetnje
Sud potvrdio optužnicu protiv Dobojlije zbog zelenaštva i brutalne iznude u Banjoj Luci
Mišo Petković (43) iz Doboja optužen je za krivična djela zelenaštvo i iznuda, počinjena prošle godine u Banjoj Luci.  
20.01.2023. u 10:45
get url
text

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci, a potvrdio sud u ovom gradu. Petković je optužen da je u septembru prošle godine u jednoj kladionici koja se nalazi u sklopu zgrade u kojoj živi upoznao i zbližio se da radnicom te kladionice, te saznao da ona živi u teškoj materijalnoj situaciji, da je razvedena i brine se o maloljetnom bolesnom djetetu.

U optužnici se navodi da joj je posudio 350 KM i obavezao je da sačini potvrdu kojom se obavezuje da će vratiti posuđeni iznos kao i da će vratiti još 350 KM na ime kamate.

Dodaje se da je potom vršio pritisak na nju, spominjao ime njenog sina i vrtić u koji ide, govorio da zna sva njena kretanja i mjesto gdje živi, te da joj je dnevna kamata 35 KM i tražio od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime.

- Govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju - stoji u optužnici.

Precizirano je i da je kritičnog dana u oktobru prošle godine, prijetio oštećenoj i govorio joj da će doći "da se poigra sa njom i njenim malodobnim sinom…" i da mu se mora javiti na telefon.

Potom je njenu ruku prislonio na svoj bok, kada je oštećena osjetila ispod garderobe predmet u obliku pištolja.

- Tu noć je došao pred njenu zgradu, pozvao je telefonom i naredio da uđe u njegovo vozilo, što je ona iz straha za svoj život i život svog djeteta i učinila.  Vozao ju je po Banjoj Luci autom, dodirivao po nogama pištoljem i prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef, što je ona odbila - stoji u optužnici.

Nakon toga je uperio pištolj u pravcu oštećene i rekao da, ako to ne učini "niko neće biti živ".

Oštećena je iz straha za svoj život i život svog djeteta, dala šifru, ključ i objasnila način djelovanja, nakon čega je optuženi iz sefa uzeo novac u iznosu od 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu od 3.155 KM, te cigarete raznih robnih marki u vrijednosti od 1.165 KM.

- Oštećenoj je zaprijetio da će ubiti nju i njenog sina ako bilo šta kaže policiji – zaključeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.