open-navfaktor-logo
search
Zbog bacanja hrane
Sve više britanskih trgovačkih lanaca uklanja rokove trajanja sa svojih proizvoda
Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio ukinuti preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda u pokušaju rješavanja globalnog problema bacanja hrane. Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku "najbolje upotrijebiti do" s gotovo 500 artikala svježe hrane, uključujući voće i povrće te sobno bilje.
07.08.2022. u 14:23
get url
text
Deterdženti

Oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najbolje kvalitete, okusa i teksture.

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer također su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Catherine David, jedna od voditeljica organizacije, navodi:

- Rasipanje hrane potiče klimatske promjene, ali i utječe na sve veći rast cijena osnovnih živežnih namirnica. Rok trajanja za svježe namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvijek dobra za jelo - kazala je Catherine David, koja rukovodi organizacijom Waste & Spencer Avtion Programme.

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 posto mlijeka vlastite robne marke i tako potaknuti kupce da koriste "test njuha" prije nego što proizvod bace u otpad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.