open-navfaktor-logo
search
Pucanj u državu
Svi osumnjičeni odavno na slobodi: Gdje je zapela istraga ubistva Adisa i Davora
Dvije godine prošlo je od likvidacije dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su svirepo ubijeni na današnji dan, a istraga nije dala nikakav konkretan rezultat.
26.10.2020. u 20:06
get url
text

Iz MUP-a Kantona Sarajevo i sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nedavno su se oglasili saopćenjem za javnost, u kojem su naveli šta je sve poduzeto u dvije godine istrage, naglasivši da je istraga ovog slučaja i dalje "živa" i prioritet za istražitelje, koji, po svemu sudeći, još tapkaju u mraku.

Seat leon "propao u zemlju"

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, svi putevi vode u Istočno Sarajevo, odakle je kobne noći došao crni "seat leon" iz kojeg je ispaljen rafal iz automatske puške u pravcu policajaca, i gdje se isti automobil uputio nakon ubistva. Negdje kod Sokoca gubi mu se svaki trag.

Istragom je utvrđeno da je to vozilo ukradeno ranije na Alipašinom Polju, kao i da je korišteno prilikom krađe "audija" u naselju Ciglane.

Tokom istrage priveden je veliki broj pripadnika takozvane automafije iz Istočnog Sarajeva, kao i svi koji su na bilo koji način povezani sa njima.

Srećko Trifković, Miloš Obradov, Stefan Samardžija, Nedeljko Lizdek..., te još neke osobe koje su hapšene i pritvarane zbog moguće povezanosti sa ovim slučajem, nakon što su određeno vrijeme proveli u pritvoru, svi su zbog izostanka tužilačke odluke, pušteni na slobodu.

Posljednja osoba koja se spominjala kao neko ko bi potencijalno mogao biti povezan sa ovim slučajem Marko Trifković Žižan, automafijaš sa Pala, također je nedavno pušten iz pritvora.

Tokom istrage ubistva policajaca bio je nedostupan policiji, a njegovo ime spominjale su "PP veze" (policijski doušnici), koji su naveli da je bio prisutan na mjestu ubistva policajaca, a što se moglo čuti na ročištima za pritvor Srećku Trifkoviću.

Iako istragu Tužilaštvo KS vodi u strogoj tajnosti, u javnost su u ove dvije godine povremeno "curili" pojedini detalji i informacije o mogućim počiniocima, ali ništa od onoga što se moglo čuti nije i zvanično potvrđeno.

Istragu uveliko otežava to što vozilo za koje je utvrđeno da je korišteno tokom ubistva policajaca još nije pronađeno, kao ni oružje kojim je počinjeno ovo teško ubistvo.

Od samog početka istragu otežava i postojanje određenih međusobno suprotstavljenih klanova automafijaša, koji su pokušavali krivicu prebaciti sa jednih na druge.

Zbog nedostatka zvaničnih informacija o slučaju u javnosti su se tokom protekla 24 mjeseca počele raspredati različite teorije, koje su išle čak i dotle da se u ovom slučaju uopće nije ni radilo o pokušaju krađe vozila, već da se radilo o ciljanom ubistvu baš ove dvojice policajaca ili pak da je u pitanju trgovina narkoticima, koja je pošla po zlu.

Zvanična informacija od koje se nije odstupilo je da su Adis i Davor patrolirajući Alipašinim Poljem, u Geteovoj ulici zatekli i iznenadili kradljivce dok su pokušavali ukrasti parkirani "golf". Odmah su zapucali iz vozila, ubivši Šehovića na mjestu, dok je Vujinović podlegao nekoliko sati kasnije u bolnici.

Pronalazak samo jedne čahure i generalno mali broj dokaza na samom mjestu zločina potaknulo je teoriju da se u ovom slučaju radilo o profesionalnim ubicama, koji znaju ukloniti tragove iza sebe. U prilog toj teoriji navodi se uobičajeno ponašanje iskusnih automafijaša, koji u pravilu ne rizikuju previše i znaju kako iskoristiti međuentitesku granicu za brz i efikasan bijeg policiji.

Nasuprot toj teoriji je ona da su u ovom slučaju izvršioci bili početnici, kradljivci vozila mlađe životne dobi, koji su pucali iz straha.

Navodno i tragovi pronađeni na vozilu koji su pokušali ukrasti na Ciglanama govore da se radi o početnicima, a snimak s videonadzora pokazuje da je pokušaj krađe "audija" trajao više od 40 minuta i da su kradljivci na kraju odustali.

Ubice i dalje nekažnjene

MUP KS i Tužilaštvo KS u zajedničkoj izjavi saopćili su da je zbog ovog ubistva pod istragom više osoba, te da su sarađivali i sa SIPA-om, MUP-om RS-a te FUP-om, kao i OSA-om u razmjeni podataka. Poduzeto je više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, te saslušano i ispitano blizu 300 osoba.

Naređena su brojna vještačenja, izuzeto je oko 100 videonadzora i poligrafski testirano 39 osoba. Upućeno je, kako su naveli, i više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, te ostvarena saradnja sa osam država.

Sve to, kako se čini, nije bilo dovoljno da se ubice dovedu pred lice pravde.

U prisustvu većeg broja građana Sarajeva, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, te članova porodice i prijatelja, danas je na Alipašinom Polju obilježena još jedna godišnjica ubistva dvojice policajaca.

Sa skupa je i danas poručeno da je njihovo ubistvo pucanj u državu, te da će slučaj prije ili kasnije biti riješen.

- Izražavam veliko žaljenje zbog nemogućnosti da danas prisustvujem godišnjici ubistva sinova, očeva, supruga i naših dragih kolega Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su prije dvije godine ubijeni na radnom mjestu, štiteći i čuvajući građane Kantona Sarajevo i njihovu imovinu. Zbog činjenice da sam u samoizolaciji zbog bliskog kontakta sa osobom zaraženom virusom COVID-19, ovim putem poručujem da je rasvjetljavanje ubistva naših kolega prioritet u radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Uvjeravam vas da nikada nećemo stati dok počinitelje ovog teškog zločina ne privedemo licu pravde a porodicama naših ubijenih kolega poručujem da nisu sami i da nikada neće biti zaboravljeni - naveo je u saopćenju za javnost komesar sarajevske policije Nusret Selimović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.