open-navfaktor-logo
search
Odlazeći premijer
"To je to, ljudi": Johnson održao oproštajni govor
Britanski premijer Boris Johnson održao je oproštajni govor pred vratima rezidencije i ureda u Downing Streetu broj 10, prije odlaska u Škotsku gdje će kraljici podnijeti ostavku.
06.09.2022. u 11:29
get url
text

- To je to, ljudi - rekao je Johnson odlazeći iz Downing Streeta.

Johnson je najavio da će nastaviti igrati aktivnu ulogu u britanskoj politici, a svoj oproštajni govor je iskoristio kako bi podržao novu premijerku Liz Truss.

- Podržavat ću Liz Truss i novu vladu na svakom koraku - rekao je.

Govoreći o radu svoje vlade, Johnson je pozdravio svoj tim kao "fantastičnu grupu javnih službenika, koji su izveli Brexit i najbrže dostavili vakcine u Evropi".

- Zajedno smo postavili temelje koji će izdržati test vremena bilo vraćanjem kontrole nad našim zakonima ili postavljanjem vitalne nove infrastrukture, velikih čvrstih zidova na kojima ćemo nastaviti da gradimo zajedno utirući put prosperiteta sada i za budućnost generacije - rekao je Johnson.

Okrivljujući ruski "opaki rat" protiv Ukrajine za energetske probleme koji muče Evropu, Johnson je rekao da Velika Britanija ima "ekonomsku snagu da ljudima da novac koji im je potreban kako bi prebrodili ovu energetsku krizu".

Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin "potpuno zavaravao" ako je mislio da može uspjeti "ucjenjujući i maltretirajući" britansku javnost ograničavanjem opskrbe plinom, podižući tako svjetske cijene.

- Znam da će Liz Truss i ova saosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što može da izvuče ljude iz ove krizu, a ova zemlja će to izdržati i mi ćemo pobijediti - dodao je.

Liz Truss će u utorak zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i ekonomskom krizom.

- Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, izaći ćemo jači na drugoj strani. Ali, svojim kolegama konzervativcima kažem da je vrijeme da se politika završi. Vrijeme je da svi stanemo uz Liz Truss, njen tim i njen program i pružimo rezultate za ljude u ovoj zemlji - rekao je.

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Velike Britanija Liz Truss (46) u ponedjeljak je zvanično izabrana za novu liderku Konzervativne partije i premijerku ove države koja će na toj funkciji zamijeniti Borisa Johnsona.

Truss je pobijedila svog stranačkog rivala Rishija Sunaka u glasanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.