open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Trump smijenio čovjeka koji je odbio prihvatiti njegove tvrdnje o prevari na izborima
Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u utorak Chrisa Krebsa, najvišeg dužnosnika za kibernetičku sigurnost koji je odbio predsjednikove neutemeljene tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari birača na predsjedničkim izborima.
18.11.2020. u 09:06
get url
text

Trump je smjenu najavio tweetom, rekavši da je Krebs, koji je na čelu Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA), dao "vrlo netačne" izjave o izborima, prenosi dpa.

Prošlih je sedmica Krebsova agencija rekla da su izbori 2020. "najsigurniji u američkoj historiji". Krebs je također putem Twittera opovrgnuo lažne tvrdnje o izbornoj prevari koje često navodi predsjednik. Kao šef CISA-e, Krebs je bio jedan od najviših dužnosnika koji su radili na osiguranju glasačke infrastrukture protiv stranog miješanja i prevara.

Trump nastoji poništiti izbore tvrdeći da je glasanje širom zemlje "namješteno" protiv njega. Trumpovi advokati bore se protiv rezultata na sudovima u više država, bez ikakvog uspjeha, dok se države suočavaju s rokovima početkom decembra kako bi službeno potvrdile svoje izborne rezultate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.