open-navfaktor-logo
search
Dešavalo se i ranije
Tuča u senegalskom parlamentu nakon što je parlamentarac ošamario kolegicu
Tuča je izbila u senegalskom parlamentu u četvrtak nakon što je opozicioni parlamentarac ošamario kolegicu, pokazuju televizijski snimci, usred sve veće netrpeljivosti između političara vladajuće i opozicione stranke.
01.12.2022. u 15:30
get url
text

Tokom prezentacije budžeta, opozicioni član parlamenta Massata Samb prišao je i ošamario Amy Ndiaye Gniby iz vladajuće koalicije Benno Bokk Yakaar (BBY), što je izazvalo nasilni sukob.

Gniby je bacila stolicu na Samba prije nego što ju je drugi zastupnik oborio na pod. Sjednica je prekinuta jer su zastupnici razmjenjivali udarce, optužbe i uvrede.

Tenzije između vladajućih i opozicionih političara su porasle od parlamentarnih izbora u julu na kojima je vladajuća stranka izgubila većinu, prenosi Reuters.

Sall je odbio da jasno kaže da li planira da se kandiduje za treći mandat, što je potez za koji opozicija kaže da bi bio kršenje ograničenja mandata i ranijeg obećanja.

Pristalice Salla (60) tvrde da mu ustavna reforma omogućava ponovnu kandidaturu.

Još jedna tuča izbila je u septembru kada se parlament sastao po prvi put nakon izbora dok su se zastupnici borili oko vodstva doma.

Samb se u četvrtak obraćao skupštini o komentarima koje je Gniby dala tokom vikenda u kojima je kritikovala duhovnog vođu koji se protivio trećem Sallovom mandatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.