open-navfaktor-logo
search
PUFBiH
U 283 kontrole zatečeno 100 radnika nacrno
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 7., 8. i 9. jula 2023. godine na području Sarajeva, Mostara, Neuma, Međugorja i Jablanice izvršili 283 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.
10.07.2023. u 14:33
get url
text

U izvršenim kontrolama otkriveno je 100 neprijavljenih radnika, 94 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 26 objekata i izdata su 193 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 399.250,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu nacrno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected],-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.