open-navfaktor-logo
search
101 dan agresije
U izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom noći ubijena 33 Palestinca
Najmanje 33 Palestinca ubijena su, a veliki broj je povrijeđen u izraelskim zračnim i kopnenim napadima na različite dijelove Pojasa Gaze tokom noći.
15.01.2024. u 11:07
get url
text

Prema službenoj palestinskoj agenciji WAFA, zdravstveni izvori su potvrdili da su 33 osobe, uključujući djecu i žene, ubijene, a deseci su povrijeđeni kao rezultat bombardovanja desetaka kuća u Gazi u ranim jutarnjim satima.

Izraelske snage su intenzivnom artiljerijskom vatrom napale i različita područja Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze i izbjegličke kampove Burayj i Al-Maghazi u centralnom dijelu.

Zbog izraelskih napada koji su u toku, komunikacijske i internetske usluge u Pojasu Gaze potpuno su prekinute već četiri dana.

Najmanje 24.100 Palestinaca je ubijeno, a 60.834 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je jutros Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

- Izraelske okupacione snage su počinile 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo sa 132 smrtna slučaja i 252 povrijeđene osobe u posljednja 24 sata - navodi se u saopćenju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno zbog izraelskih napada i akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghabreyesus upozorio je jučer da ljudi u Gazi žive u paklu i da nema sigurnog mjesta u toj regiji.

- 100 dana neprestane nesigurnosti i straha ne može se opisati, a to i dalje traje. Mora se učiniti sve da se prekine nasilje kako bi se spriječilo više nepotrebnih smrti i povreda. Oslobodite zarobljenike. Prekid vatre, sada - naveo je on na društvenoj mreži X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.