open-navfaktor-logo
search
Krvoproliće
U krvavom napadu izraelskih snaga Nablus pretvoren u bojno polje
Krvavi napad izraelske vojske na grad Nablus na okupiranoj Zapadnoj obali, koji je jučer rezultirao smrću 11 Palestinaca, ostavio je iza sebe velika razaranja i tugu.
23.02.2023. u 16:43
get url
text

Stari grad u Nablusu, koji se smatra jednim od najstarijih gradova na svijetu, nakon izraelskog napada pretvoren je praktično u ratnu zonu.

Izraelske snage upotrijebile su bojeve metke, suzavce, eksploziv i bespilotne letjelice kako bi napale grad sa nekoliko lokacija.

Specijalne snage izraelske vojske i obavještajne agencije Shin-Bet napale su poznato historijsko područje grada usred bijela dana, ne praveći nikakvu razliku između civila i pobunjenika, što je rezultiralo masakrom.

U napadu je poginulo 11 osoba, uključujući jedno dijete i dvije starije osobe, a 102 osobe su ranjene, od kojih šest s težim povredama. Među povrijeđenima je i dvoje novinara.

Pričinjena velika šteta

Stanovnici Nablusa istakli su da je nakon povlačenja izraelskih snaga grad izgledao kao da ga je pogodio zemljotres.

Ahmed es-Saih, stanovnik Starog grada, rekao je da je napad izraelskih snaga izazvao veliku štetu, uništene su kuće, džamija i pijaca.

- Vidjelo smo pravi rat koji je trajao oko četiri sata kada su korišteni metci, bombe i bespilotne letjelice - rekao je es-Saih.

Mutasim Kamil iz Nablusa istakao je da je u grad nakon napada pričinjena velika šteta, napomijući da su neke kuće u Starom gradu, stare nekoliko stotina godina, pretrpjele velika oštećenja.

- Cijelo područje izgleda kao da je pogođeno zemljotresom - dodao je.

Halil Sahin je istakao da su izraelske snage u napadu koristile i eksploziv.

- Izraelske specijalne snage ušle su u Stari grad u 09:30 sati u pratnji policijskih pasa. Čim su vojnici počeli da pucaju, civili su već tada bili u velikoj opasnosti. Vojnici su koristili eksploziv u napadu na jednu kuću. Nakon njihovog povlačenja, iz kuće su iznesena tri tijela - kazao je Sahin.

Izjava Izraela

U saopćenju izraelske vojske navedeno je da su vojne jedinice opkolile kuću na području Starog grada u kojoj su se trojica osumnjičenih navodno pripremala za napad.

Navodi se da su u oružanom sukobu ubijena tri pripadnika palestinske grupe otpora "Lavlja jazbina", oružanog krila Islamskog džihada. Na društvenim mrežama su objavljen snimak na kojem se čuje 24-godišnji Hussam Bessam Islim, jedan od ubijenih u izraelskom napadu.

- U nevolji smo, ali se nećemo predati. Nećemo predati oružje. Umrijet ću kao šehidi. Nakon nas nemojte predavati oružje - kazao je ovaj Palestinac.

Izraelska vojska povremeno vrši racije u Nablusu, gdje živi oko 200.000 ljudi, navodeći kao razlog likvidaciju palestinske grupe otpora "Lavlja jazbina".

Često su mete izraelskih napada i djeca, žene i starije osobe.

Grupa otpora "Lavlja jazbina"

Naoružana grupa "Lavlja jazbina" prvi put se pojavila na vojnoj paradi u Starom gradu u Nablusu početkom septembra prošle godine.

Grupu su formirali članovi različitih palestinskih grupa otpora u Nablusu.

Grupa "Lavlja jazbina", koja se sastoji uglavnom od naoružanih muškaraca od 18 do 24 godine, želi zaštititi Nablus i okolna mjesta od napada izraelskih vojnika.

U oružanom napadu pripadnika grupe "Lavlja jazbina" 11. oktobra 2022. godine ubijen je izraelski vojnik. Grupa je ranije preuzela odgovornost za pet odvojenih oružanih napada na izraelske vojnike i jevrejske doseljenike.

Izraelska vojska je od tada opkolila grad, ograničavajući ulazak i izlazak iz Nablusa.

Izraelske snage u pripravnosti

Nakon upada u Nablusu, izraelske snage sigurnosti bile su u pripravnosti, posebno u okupiranom istočnom Jerusalemu, u slučaju da Palestinci uzvrate vatrom.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir objavio je na društvenim mrežama da su angažovali veći broj policijskih snaga u zemlji.

Ben Gvir, poznat po krajnje desničarskoj i rasističkoj politici, izrazio je "divljenje" izraelskim snagama koje su izvele raciju u Nablusu i uputio im riječi zahvalnosti.

Žalost u Palestini 

Nakon krvavog napada izraelskih snaga u Palestini vladaju tuga i žalost.

Također je organiziran štrajk u okviru kojeg su uposlenici općine, trgovina i pijaca na okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Al-Qudsu / Jerusalemu i u opkoljenoj Gazi napustili radna mjesta, a glavne ulice su ostale prazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.