open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
U novembru tri presude za korupciju: Osuđeni Drnda, Begić, te Amra i Admir Radeljaš
Amra Radeljaš osuđena na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, dok je njen brat Admir dobio šest mjeseci. Nermin Drnda i tužilac Idriz Begić dobili po tri godine zatvora
06.12.2019. u 22:55
get url
text

Općinski sud u Sarajevu je po optužnicama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u novembru ove godine izrekao tri nepravomoćne presude protiv četiri optužene osobe u predmetima vezanim za koruptivna krivična djela.

Tako je Amra Radeljaš osuđena na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, dok je Admir Radeljaš osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a nakon što je za oboje optuženih prihvaćen sporazum o priznanju krivnje zbog počinjenja krivičnog djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema navodima iz optužnice Esed, Amra i Admir Radeljaš terete se da su u mjesecu decembru 2017. godine uz posredovanje ljekara sarajevske Opće bolnice "Abdulah Nakaš", Eldine Bešlagić i Dragiše Đogovića, pokušali izdejstvovati puštanje iz pritvora Eseda Radeljaša, dok su Eldina Bešlagić i Dragiša Đogović optuženi za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U odnosu na ostale optužene u ovom predmetu, suđenje se nastavlja.

Ranije je Nermin Drnda osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, te mu je istom odlukom oduzeto 60.000 KM. Istovremeno mu je zabranjeno i obavljanje službene dužnosti u naredne četiri godine.

Prema navodima iz optužnice, Nermin Drnda kao direktor Direkcije za puteve KS i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović, terete se da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirane na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura, te su tako počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno uzeli mito u iznosu većem od 60.000 KM.

Nermin Drnda se također tereti i da je dok je bio šef tima za implementaciju projekta za otpadne vode u KJKP “Vodovod i kanalizacija”, zajedno sa Benjaminom Kardašem, članom navedenog tima i zaposlenom u KJKP “Vodovod i kanalizacija”, uzimao novac od izvođača radova kako bi fakturisao fiktivne radove.

Osim Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića i Benjamina Kardaša, optuženih za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, optužnicom su još obuhvaćeni i Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović koji se terete za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Almedin Omerhodžić za krivično djelo davanje dara i drugog oblika koristi.

U odnosu na druge optužene u ovom predmetu, glavni pretres se nastavlja.

Tužilac Idriz Begić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog počinjenja krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem; u izrečenu kaznu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2. decembra 2016. do 12. januara 2017. godine, a u isto vrijeme od njega su oduzeti mobitel i računarska jedinica, kao i imovinska korist u iznosu od 2.800 eura, dok je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka.

Begić je oglašen krivim što je od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine, od optuženog za šumsku krađu M.H. zahtijevao i primio novac preko posrednika S.Dž. u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna u rasponu od dvije do tri godine zatvora. Nadalje, u predmetnoj optužnici se navodi da je Begić posredniku rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna. Nakon što je M.H. negirao krivicu, optuženi Begić je pozvao sudiju i interesovao se kod koga je predmet, a kada mu je kazano da je kod druge sutkinje, posrednika je obavijestio da će s njom “srediti i da će srediti da se niko ne žali“, te su dogovorili da mu posrednik preda ostatak novca, što je 2. decembra 2016. i učinio.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.