open-navfaktor-logo
search
Sprečavanje dokazivanja
U predmetu protiv krim-tehničara u slučaju "Dragičević" nastupa zastara, tužilaštvo odbacuje odgovornost
U predmetu u kojem su kriminalistički tehničari PU Banja Luka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optuženi za sprečavanje dokazivanja u vezi sa slučajem David Dragičević, 26. marta ove godine nastupit će zastara!
06.03.2024. u 12:27
get url
text

Nastavak glavnog pretresa protiv dvojice optuženih zakazan je za 15. mart 2024. godine, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa desetak dana kasnije.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka oglasilo se danas o ovom slučaju.

- U pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno smo preduzimali sve procesne radnje. Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ne može se smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja - istakli su.

Optužnicom se Marijancu i Bošnjaku na teret stavlja da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banja Luka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

David Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjoj Luci.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je ovaj slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, a predmet je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Osnovni sud Banja Luka je ranije u dva navrata oslobađao ovaj dvojac spomenutih optužbi, ali je Okružni sud Banja Luka oba puta ukinuo oslobađajuće presude i predmet vraćao na novi postupak. Iz OJT Banja Luka danas su taksativno nabrojali sve što se dešavalo u ovom predmetu.

Naveli su da je optužnica podignuta 7. septembra 2018. godine.

- Ovo tužilaštvo je istragu protiv Marijanca i Bošnjaka okončalo prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage. Osnovni sud u Banjoj Luci je predmetnu optužnicu potvrdio 14. septembra 2018. godine - naveli su.

Glavni pretres započeo je 17. juna 2021. godine, a okončan 26. januara 2022.godine.

Prvi put su dvojica optuženih oslobođeni u januaru 2022.godine, a u aprilu iste godine tužilaštvo Banja Luka je uložilo žalbu.

U novembru iste godine Okružni sud u Banjoj Luci je prvi put ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

- Nakon ukidanja prvostepene presude 27. marta 2023.godine bio je zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Bošnjak i njegov branilac, a nakon što je Osnovnom sudu dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjaka po naredbi suda izvršeno je sudsko-medicinsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu. Vještak se izjasnio da je optuženi Bošnjak sposoban da učestvuje - istaknuto je.

Tužilaštvo podsjeća da je potom Osnovni sud 26. maja 2023. godine ponovo donio oslobađajuću presudu, a tužilaštvo ponovo uložilo žalbu da bi Okružni sud u decembru 2023.godine ukinuo i tu presudu i predmet vratio na novi postupak.

- Glavni pretres održan je 26. februara 2024. godine, na kojem je branilac optuženog Bošnjaka stavio zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi ga predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka. Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Banja Luka, odbacio je zahtjev kao nedozvoljen  - naveli su iz OJT Banja Luka.

Inače, postupajući tužilac u ovom predmetu je Dalibor Vrećo.

Dodaje se i da su na posljednjem ročištu usvojeni prijedlozi odbrane Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.