open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
U Sarajevu i dobrom dijelu BiH danas je umjereno zagađen zrak, šta nas čeka zimi i ima li rješenja?
Iako je septembar i lijepo vrijeme, zrak u Sarajevu danas je umjereno zagađen, ali i u mnogim drugim bh. gradovima - Tuzli, Banjoj Luci, Zenici, Bihaću…
19.09.2023. u 16:32
get url
text

- Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani – istaknuto je na stranici za mjerenje zraka Eko akcije.

Najviše sitnih štetnih čestica nastaje izgaranjem goriva iz automobila, rafinerija i elektrana. Udisanje takvih mikroskopskih zagađivača, rekli su stručnjaci, s vremenom upaljuje i oštećuje sluznicu pluća, slabeći sposobnost tijela da se bori protiv respiratornih infekcija. No ako je tokom ljetnog perioda zagađen zrak, pitali smo šta možemo očekivati ove jeseni i zime.

Anes Podić iz Eko akcije kaže da nas jedino "dobri vremenski uvjeti mogu spasiti od zagađenog zraka".

- Rješavanje ovog problema ne interesuje vlast u BiH na bilo kojem nivou, uopće nisu zainteresovani da rješavaju problem zagađenog zraka. Koliko će biti zagađen zrak, ipak najviše zavisi od vremenskih prilika. Ako budemo imali sreće kao prošle zime, imat ćemo nešto manje zagađen zrak nego inače, ali u poređenju sa ostatkom razvijenog svijeta i Evrope to je katastrofa – kaže Podić.

Podsjeća da je u januaru 2020. godine "svega nekoliko mikrograma nedostajalo da premašimo Peking koji je bio na crnim hronikama svjetske štampe dok nisu krenuli rješavati problem zagađenog zraka".

- Sarajevo je bilo vrlo blizu rušenja mjesečnog zagađenja zraka u Pekingu. To je nekakav maksimum zagađenja koji smo imali. Prošle zime je bilo promjenjivo vrijeme pa smo imali manje zagađenja. Dakle, sve zavisi od vremenskih prilika. U suštini samo se u to možemo uzdati, ali, nažalost, nama je zrak zagađen i u ljetnim mjesecima. Sarajevo zbog saobraćaja, jako rijetko ima potpuno čist zrak.

Zrak je trenutno umjereno zagađen, to pokazuju stanice Vijećnica, Otoka i Američka ambasada. Septembar je mjesec, nema loženja, Sarajevo jedva da ima neke smislene industrije, a zrak je umjereno zagađen, nije čist. U zimskom period se to samo dodatno pogorša – pojašnjava Podić.

Ističe da je u Sarajevu registrovano više od 160.000 motornih vozila, i to uglavnom dizela koji daleko više zagađuju nego benzinci.

- I onda dodate još par desetaka hiljada automobila koji dođu svakodnevno u Sarajevo. I zrak je odmah zagađen. U zimskom periodu je to sve puno gore – podsjeća Podić.

Ono što svaki pojedinac može učiniti kada je zagađen zrak jeste da pokuša smanjiti vlastitu emisiju - manje voziti automobil, smanjiti boravak na otvorenom u popodnevnim i večernjim satima.

Državne, entitetske i kantonalne nadležne institucije bi trebale da poduzmu čitav niz mjera, kako bi unapredili sistem monitoringa i sistemski utjecali na smanjenje zagađenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.