open-navfaktor-logo
search
Posljedica predrasuda
U Švedskoj protestirale muslimanske porodice kojima su oduzeta djeca
Roditelji muslimani, kojima su oduzeta djeca, protestirali su danas u švedskom gradu Goteborgu protiv ustanove socijalne službe te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).
13.02.2022. u 21:47
get url
text

Porodice koje su 7. februara organizovale demonstracije ispred Parlamenta Švedske u glavnom gradu Stokholmu danas su se okupile na Trgu Gustaf Adolf Torg u Goteborgu.

"Naša djeca su nepravedno odvedena", “Vratite našu djecu“ i “Hoćemo pravdu za našu djecu“, neki su od slogana koje su demonstranti uzvikivali i nosili na svojim transparentima.

Podržavajući demonstracije, predsjednik Stranke različitih boja Mikail Yuksel rekao je za AA da mnoge porodice čija su djeca oduzeta proživljavaju tešku dramu.

- Dijeljenja na društvenim mrežama poput "djeca su kidnapovana iz muslimanskih porodica i davana kršćanskim porodicama" su dezinformacije i nisu istinite. Razlozi ustanova za socijalnu brigu za uzimanje djece iz švedskih i imigrantskih porodica se ne poklapaju. U praksi se pojavljuju strašne predrasude za muslimanske i imigrantske porodice. S druge strane, postoje kršćanske porodice koje su žrtve, a mi ih slijedimo - kazao je Yuksel.

Yuksel je dodao da je švedski Biro za diskriminaciju (DO) pripremio izvještaj koji pokazuje da su imigrantske porodice čija su djeca oduzeta diskriminisane.

Ministar za integraciju i imigraciju Anders Ygeman napomenuo je da su razgovarali o pitanju dijaloga sa muslimanskim nevladinim organizacijama.

- Postovi na društvenim mrežama prijete našem sistemu. Ovo nije istina. Važno je da se uključimo u aktivan dijalog sa muslimanskim organizacijama i civilnim društvom kako bismo bolje razumjeli kako funkcionišu socijalne službe i vladine misije - kazao je Ygeman.

S druge strane, prema vijestima državnog radija SR, općina Falkoping saopštila je da je raskinula poslovni ugovor kompanije koja brine o djeci oduzetoj iz porodica.

U saopćenju Švedske inspekcije za zdravstvo i njegu napominje se da je utvrđeno da je u navedenom mjestu nad djecom primijenjeno nasilje i da su kompaniji ukinute radne dozvole zbog pojave seksualnog zlostavljanja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.