open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
U Željeznicama RS-a objašnjavaju zašto još nema putničke linije Banja Luka - Sarajevo i jesu li protiv linije Sarajevo - Bihać
Redakciji Faktora u više navrata obraćali su se čitatelji sa pitanjem zašto još ne saobraća putnički voz na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo, kao i zbog čega nema vozne linije Sarajevo - Bihać - Sarajevo.
20.02.2023. u 07:55
get url
text

Linije su ukinute u vrijeme pandemije koronavirusa.

U Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija nam je rečeno da, kada je riječ o Federaciji, da je "uvođenje linija i obavljanje prijevoza u nadležnosti JP Željeznica Federacije BiH".

Linije otkazane zbog migranata 

- Uvođenje linija i obavljanje prijevoza je u nadležnosti JP Željeznica Federacije BiH koje obavljaju saobraćaj na principu ponude i potražnjem s tim da kantoni, u skladu sa zakonom, mogu subvencionirati liniju, odnosno pokriti troškove prijevoza koji se ne mogu pokriti prodajom karata - rečeno nam je u resornom ministarstvu.

Direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić, nije našao za shodno da nam odgovori zašto nije ponovo uspostavljena linija Sarajevo - Bihać - Sarajevo, odnosno, zašto ne funkcionira linija Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo.

U Željeznicama Republike Srpske smo pitali da li je istina da su oni protiv ponovnog uvođenja ovih voznih linija.

- Željeznice Republike Srpske svakako podržavaju i apsolutno su posvećene regionalnom povezivanju u željezničkom prijevozu putnika, čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki i ekonomski preduvjeti za njegovu konačnu realizaciju. Željeznice RS-a se nalaze i u značajnom projektu restrukturiranja preduzeća koje podrazumijeva poštovanje preuzetih obaveza iz međunarodnog ugovora sa Svjetskom bankom - navodi Aleksandra Simić, referent za odnose s javnošću Željeznica RS-a, i objašnjava:

- Vlada Republike Srpske je u martu 2020. godine u cilju prevencije, zaštite i kontrole širenja koronavirusa donijela odluku o otkazivanju saobraćanja međuentitetskih brzih vozova na relaciji Banja Luka - Sarajevo - Banja Luka.

Na sastanku održanom u Doboju u oktobru 2022. godine članovi uprava željezničkih operatera u Bosni i Hercegovini razgovarali su o ponovnom uspostavljanju međuentitetske linije, kada su razmotreni svi tehničko-tehnološki preduvjeti, komercijalne osnove, isplativost i potrebe.

Sve ukupno zahtijeva detaljnu analizu trenutnog stanja i prioritetnih potreba za uvođenjem novih putničkih linija, na komercijalnim osnovama svih željezničkih kompanija iz okruženja.

"Željeznice RS-a nisu protiv linije Sarajevo - Bihać"

Dodaje kako su se obje željezničke uprave saglasile da trenutna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima oba željeznička operatera, stanje željezničke infrastrukture kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još uvijek nisu dostigli neophodan nivo za uspostavljanje linije Banja Luka - Sarajevo - Banja Luka.

- Aktivnosti i razgovori na ovu temu bit će nastavljeni u narednom periodu. Značajno je napomenuti i problematiku sa kojom su se ŽRS i ŽFBiH u prethodnom periodu svakodnevno suočavale, a to je velik priliv migranata koji su tokom svog puta ka Zapadnoj Evropi, mijenjajući različite vidove transporta, često zadržavali na staničnim mjestima, prenoćište potraživali u napuštenim vagonima i željezničkim objektima, praveći materijalnu štetu, napadali i uznemiravali željezničko osoblje i putnike.

Svakako da je upravo rješavanje i ovog pitanja na državnom nivou od izuzetne važnosti pri donošenju budućih odluka željezničkih uprava oba entiteta u Bosni i Hercegovini. Isti je stav i za liniju Sarajevo - Bihać - Sarajevo. Željeznice Republike Srpske nisu protiv uspostavljanja te linije - navela je Simić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.