open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
Uprkos koronavirusu: U izgradnji 38 kilometara autoceste na Koridoru Vc angažirano 1.100 radnika
Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku realizacije projekata izgradnje Koridora Vc, potvrđeno je Faktoru u Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine.
25.04.2020. u 08:26
get url
text

-  Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste. U završnoj fazi su radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 10 kilometara koju čine tri dionice Drivuša - Klopče (završeni radovi, op. a.), Klopče - Donja Gračanica i dio Vraca - Donja trebali bi biti završeni za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad.

Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraca, Vraca - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići.

U toku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača - Goražde (tunel Hranjen, op. a.) dužine 5,5 kilometara, te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići u dužini 5,8 kilometara.

U toku su tenderske procedure za pet dionica ukupne dužine 23 kilometara i to: Poprikuše - Nemila, Nemila - Vranduk, Tarčin - Ivan - LOT 1 Tarčin - ulaz u tunel Ivan, Kvanj - Buna, Sarajevska obilaznica /lot 3B.

Krajem decembra prošle godine pokrenuta je procedura odabira izvođača za izgradnju dionica Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever dužine 35 kilometra te Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara - kazali su nam u Autocestama FBiH.

U ovoj kompaniji ističu da se izgradnja dionica autoceste na Koridoru Vc nastavila u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada.

- Preduzeće je još od 5. februara u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH kako bi se informiralo i dobilo upute i preporuke za provođenje mera zaštite od širenja epidemije koronavirusa i te mjere se provode.

Formirali smo i Krizni štab kako bi sve aktivnosti vezano uz planiranje i poduzimanje mjera protiv širenja koronavirusa bile centralizirane i koordinirane.

Na gradilištima gdje se radovi odvijaju uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa.

Izdate su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba sprovoditi na gradilištima, a da se istovremeno ne ugrozi odvijanje radova - naglašavaju u ovoj kompaniji.

U Autocestama FBiH posebno podvlače da imaju osiguran novac za planirane radove.

- Za sve dionice autoceste na Koridoru Vc koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori finansiranja, odnosno iste se finansiraju putem kreditnog okvira zaljučenog sa međunarodnim finansijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru

Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Sredstvima iz Budžeta FBiH se finasira gradnja brze ceste Prača - Goražde, Lot 1. tunel Hranjen - faza I te izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (lot 1. Vitez - Nević Polje) - ističu u Autocestama FBiH.

Za sada su imali samo jedan slučaj zaraženog koronavirusom.

- Evidentiran je jedan slučaj zaraze od koronavirusa kod radnika na izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići LOT 1. Nakon saznanja, u izolaciju su stavljeni radnici koji su bili u bliskom kontaktu.

Brojni izvođači koji su angažirani na izgradnji Koridora Vc su poduzeli sve mjere zaštite kako bi opasnost od širenja koronavirusa svela na najmanju moguću mjeru, a istovremeno omogućila normalno funkcionisanje svih gradilišta.

Devet gradilišta na kojima je angažovano 1.100 radnika su u punom pogonu i odvijaju se uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa.

Izdate su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba sprovoditi na gradilištima, a da istovremeno ne dođe do zastoja u dinamici izvođenja radova - objašnjavaju u ovoj kompaniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.