open-navfaktor-logo
search
Ruski napadi
Uznemirujuće fotografije: Majka, otac i dvoje djece ubijeni dok su bježali iz Irpina
Stižu novi detalji o današnjem ruskom napadu na civile koji su pokušavali pobjeći iz Irpina, grada udaljenog oko 20 kilometara od Kijeva.
06.03.2022. u 19:21
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljen uznemirujući snimak incidenta na mostu u Irpinu

Fotograf New York Timesa snimio je izuzetno uznemirujuće fotografije troje civila koji su ubijeni kad su pokušavali pobjeći. Fotografija prikazuje četveročlanu porodicu, majka i dvoje djece leže mrtvi na trotoraru, a ukrajinski vojnici pokušavaju spasiti život ranjenom ocu.

Djeca su sin u tinejdžerskim godinama i kćerka koja, objavio je The New York Times, ima oko osam godina, prenosi BBC. 

Porodica koja je pokušavala pobjeći iz Irpina sa sobom je nosila kofer, i nekoliko ruksaka, a sa sobom su poveli i malog psa. Ubijeni su u minobacačkom napadu.

Gradonačelnik Irpina Oleksandr Markušin rekao je da je danas vidio četiri osobe kako su umrle: dvije odrasle i dvoje djece, koji su pokušavali da se evakuišu. Rekao je da je ukupno osam umrlo. On kaže da je dio grada pod ruskom kontrolom, ali "Irpin se nije predao, Irpin se bori".

Ruske snage danas su ispaljivale minobacačke granate na most preko kojeg su civili, među kojima su bila i djeca, pokušavali pobjeći. Ukrajina je optužila ruske snage da namjerno gađaju evakuacijske rute iz Irpina. 

Na Twitteru se oglasila i Emine Dzheppar, zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine. Uz fotografiju na kojoj su prekrivena tijela ubijene majke i dvoje djece napisala je: 

- Ruski okupatori su tokom evakuacije iz grada pobili cijelu porodicu: majku, oca i dvoje djece. Nisu oni danas bili jedine žrtve koje su samo htjele pobjeći od rata. Putin je ratni zločinac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.