open-navfaktor-logo
search
Pandemija u svijetu
Vakcinisano 4,75 posto populacije, ponovo raste broj novozaraženih i preminulih
Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom prešao je u utorak tri miliona, dok najnoviji globalni ponovni porast infekcija COVID-19 predstavlja izazov naporima vakcinisanja širom svijeta.
07.04.2021. u 10:47
get url
text

Širom svijeta smrtnost od COVID-19 ponovo raste, posebno u Brazilu i Indiji, piše Reuters.

Zdravstveni službenici smatraju da je uzrok tome veći broj novih zaraznijih sojeva virusa koji su prvi put otkriveni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Sve to prati umor javnosti zbog zaključavanja i drugih ograničenja.

Prema Reutersovom istraživanju, trebalo je više od godinu da globalni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa dosegne tri miliona. Sljedeći milion smrtnih slučajeva dodan je za otprilike tri mjeseca.

Brazil je vodeći u svijetu po dnevnom prosječnom broju prijavljenih novih smrtnih slučajeva i čini jedan od svaka četiri smrtna slučaja u svijetu svaki dan.
Svjetska zdravstvena organizacija priznala je teško stanje u Brazilu zbog koronavirusa, rekavši da je zemlja u vrlo kritičnom stanju s preopterećenim zdravstvenim sistemom.

- Zapravo se trenutno događa vrlo ozbiljna situacija u Brazilu, gdje imamo brojne države u kritičnom stanju - kazala je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove na brifingu prošlog četvrtka, dodajući da su mnoge bolničke jedinice za intenzivnu njegu popunjene sa više od 90 posto kapaciteta.

Indija je u ponedjeljak izvijestila o rekordnom porastu infekcija COVID-19, postavši druga država nakon Sjedinjenih Država koja je objavila više od 100.000 novih slučajeva dnevno.

U Indiji najgore pogođena država Maharashtra u ponedjeljak je počela zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i bogomolje, jer su bolnice pretrpane.

Evropska regija, koja obuhvata 51 zemlju, ima ukupan broj smrtnih slučajeva s gotovo 1,1 milion.

Pet zemalja, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Njemačka, čine oko 60 posto ukupnih evropskih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj smrtnih slučajeva s 555.000 i čine oko 19 posto svih smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u svijetu.

Broj umrlih je povećan u posljednje tri sedmice, ali zdravstveni službenici vjeruju da nacionalna kampanja brzog vakcinisanja može spriječiti porast smrtnosti. Trećina stanovništva primila je barem jednu dozu vakcine.

Najmanje 370,3 miliona ljudi ili gotovo 4,75 posto svjetske populacije primilo je do nedjelje jednu dozu vakcine COVID-19, prema najnovijim podacima naučne mrežne publikacije za istraživanje i pružanje podataka Our World in Dana, a koja se fokusira na velike globalne probleme.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva države da doniraju više doza vakcina COVID-19 kako bi pomogle u ispunjavanju ciljeva imunizacije za najugroženije u siromašnijim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.