open-navfaktor-logo
search
Ubrzati postupak
Vanjskotrgovinska komora BiH zahtijeva da se carinjenja robe vrše po fakturi
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) je na osnovu brojnih poziva privrednika povodom usvajanja odluke o izmjenama i dopuni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH uputila Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) molbu za slanje urgencije Vijeću ministara BiH za hitno uvrštavanje usvajanja ove odluke na dnevni red.
12.01.2023. u 14:20
get url
text

Nakon što ova odluka bude usvojena, Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da izradi uputstvo o pojednostavljenom postupku, a privrednici trebaju podnijeti zahtjeve za dobijanje pojednostavljenog postupka, pa je izuzetno važno ubrzano djelovanja svih uključenih aktera, posebno zato i jer trenutna odluka važi do 31. januara 2023. godine.  

Činjenica je da će se i UIOBiH naći u nezavidnom položaju jer će u kratkom vremenskom roku, nakon usvajanja svih akata, trebati ubrzano rješavati brojne zahtjeve privrednika za sve pojednostavljene postupke.

Stoga, pozivamo i sve privrednike, korisnike svih pojednostavljenih postupaka, da što prije podnesu relevantne zahtjeve UIOBiH, jer je od skoro 500 korisnika pojednostavljenih postupaka, prema našim informacijama, samo trećina to do sada i uradila.

Inicijativa VTK o izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH, a koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe, podrazumijeva primjenu pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi,   odnosno provođenje jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom cijelih 24 sata, svakog dana u mjesecu, što direktno utječe na bržu snabdjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju kao i povećanje količina izvoza u kratkom vremenskom periodu. Prihvatanje ove inicijative VTK je značajno za privredne subjekte, jer bi se ukidanjem pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi ugrozio izvoz, produžio bi se rok isporuke prema kupcima, smanjili proizvodnja i poslovne aktivnosti, a povećala cijena proizvoda,navodi se u saopćenju VTKBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.