open-navfaktor-logo
search
Podsticaj za bh. ekonomiju
Vaučeri za domaći turizam mogu biti impuls za ovu privrednu granu
Premijer njemačke pokrajine Bavarska Markus Soder želi da pomogne građanima za ljetni odmor.
19.05.2020. u 09:45
get url
text

Seder je rekao da bi finansijskim podsticajima trebalo rasteretiti sektor turizma, ali i obradovati građane koji bi tako godišnji odmor mogli provesti u Njemačkoj. To su već uradili u Srbiji, gdje će određene socijalne grupe stanovništva (penzioneri, invalidi, nezaposleni…) dobiti vaučer s kojim će moći u ranije određenim objektima provesti ljetni odmor. Slično je najavljeno i u bh. entitetu Republika Srpska. Zasad nema naznaka da bi se nešto moglo desiti i u Federaciji BiH.

- To je dobar projekt. U RS-u namjeravaju dati vaučere koji će se moći iskoristiti samo na teritoriji ovog entiteta. Žao mi je što se jedna takva odluka nije donijela na državnom nivou, što nije reagovalo Vijeće ministara. Ili barem da su institucije FBiH, RS-a i Brčko Distrikta napravili dogovor da bh. građani mogu birati koji će dio svoje države posjetiti – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Hadžić smatra da je neophodno da se bh. turizam prije svega okrene domaćem stanovništvu.

- Pored toga, trebamo promovisati turizam u regiji, zemljama bivše Jugoslavije, dati im pogodnosti, pokušati ih privući… Na značajniji broj gostiju s daljih destinacija morat ćemo sačekati. Nažalost, nadležne institucije ništa ne čine. Niko još nije dobio ni feninga na ime subvencije. Bio je zabranjen rad u ovoj branši, a sve obaveze morale su se nastaviti ispunjavati. Turizam, druga ekonomska grana u BiH, nama se desio. To nije plod nekakve strategije, već uspjeh običnih, malih ljudi, poduzetnika. Mi u FBiH imamo deset kantona, deset "državica" koje svaka na svoj način vode turističku politiku – ističe Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.