open-navfaktor-logo
search
Ferhat-pašina džamija
Veliki broj vjernika klanjao bajram-namaz u Banjoj Luci
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana. 
28.06.2023. u 07:50
get url
text
Banja Luka, Ferhadija džamija, Kurban-bajram
Banja Luka, Ferhadija džamija, Kurban-bajram

Molitvi je prisustvovao veliki broj vjernika, kako onih koji žive u Banjoj Luci, tako i onih koji su prije živjeli u gradu na Vrbasu, a sada su inostranstvu, te vjernika iz drugih zemalja koji trenutno borave u Banjoj Luci.

Bajram-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji prisustvovao je i Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da je Kurban-bajram uvijek budio emociju u dušama vjernika, posebno Bošnjaka jer imaju sjetu na povijesne događaje koji su označili put, trag, čovjeka kroz vrijeme i prostor.

- Susret sa današnjim danom je sublimiranje tih vrijednosti koje sadrži u sebi kurban kao žrtva, hadž kao pohod svetom mjestu i tekbir koji se izgovara ovih dana nakon klanjanja farz-namaza. Sve to ima za cilj slavljenje i veličanje Boga, ima za cilj potvrdu postizanje čovjekove bogobojaznosti i najveće što možemo o ovom kazati jeste zahvalnost Bogu na blagodatima kojima je čovjeka počastio - rekao je Abdibegović.

Prema njegovim riječima, ta blagodat treba biti prosuta po svijetu među ljudima i treba zračiti ljubavlju i toplinom, jer "altruizam je u nekom našem smislu kada je u pitanju Kurban-bajram žrtva za drugog, rad u korist drugog i posvjedočenje da smo svi Božija stvorenja, a da Bog prima od onih koji su najčestitiji i najbogobojazniji".

- Zato mi je drago da smo danas u Ferhadiji-džamiji u Banjoj Luci imali priliku poslati poruku ove vjere, ove postojanosti koju svjedočimo ovih dana, godina i desetljeća u ovom gradu. Vjerujem da jutrošnje prisustvo ovog velikog broja vjernika svjedoči da se vraća povjerenje u život, toleranciju i suživot - kazao je muftija banjalučki čestitajući Bajram svim vjernicima.

Enver Smajić, koji je prije rata živio u Banjoj Luci, a sada živi u Francuskoj, došao je u posjetu supruginom bratu.

- Ja sam prezadovoljan, stvarno sam uzbuđen ne znam šta da kažem. Ovo je veliko zadovoljstvo - rekao je on.

Narcis Hadžiselimović iz Banje Luke, koji trenutno živi u Švedskoj, rekao je da svake godine koristi priliku da klanja bajram-namaz Ferhat-pašinoj džamiji. 

- Iskreno govoreći kao rođenom Banjalučaninu ovdje emocije su uvijek iste. Ono što ti je u srcu otkinuto, pokušavaš da nadomjestiš bar na ovaj način, da dođeš, da prisustvuješ ovoj našoj svečanosti, klanjanju bajram-namaza, bez obzira da li bio Ramazanski ili Kurban-bajram - rekao je on i dodao da je zadovoljstvo to podijeliti sa sugrađanima i ljudima dobre volje svih ostalih nacionalnosti.

{$galerijaFotografija}

banja_1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.