open-navfaktor-logo
search
Jerusalem
Više od 200 Palestinaca povrijeđeno u Al-Aqsi u sukobima s izraelskom policijom
U noći žestokih sukoba između Palestinaca i izraelske policije u kompleksu džamije Al-Aksa i drugim mjestima u Jerusalemu povrijeđeno je više od 200 Palestinaca, rekli su medicinari u subotu, dok je grad bio spreman za još više nasilja nakon višednevnih nemira.
08.05.2021. u 11:22
get url
text

Noćni protesti izbili su početkom svetog mjeseca ramazana zbog policijskih restrikcija na popularnom okupljalištu, a proteklih dana su se intenzivirali zbog prijetnje deložacije desetina Palestinaca iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu, na teritoriji na kojoj obje strane polažu pravo tokom višedecenijskih sukoba.

Bilo je nejasno šta je izazvalo nasilje u Al-Aqsi, koje je izbilo kada je izraelska policija u zaštitnoj opremi raspoređena u velikom broju dok su hiljade muslimanskih vjernika održavale večernje molitve, prenosi AP.

Tokom cijele noći, velike grupe demonstranata bacale su kamenje dok je izraelska policija uzvraćala gumenim mecima i šok bombama. U jednom trenutku policija je ušla u jednu od zgrada u kompleksu, koja uključuje džamiju Al-Aksa i Kupolu na stijeni.

Palestinska služba Crvenog polumjeseca saopćila je da je 88 povrijeđenih hospitalizirano. Palestinsko ministarstvo zdravlja navodi da je 83 ljudi ranjeno - povrijeđeno gumenim mecima, uključujući tri osobe koje su dobile metak u oko, dvoje s ozbiljnim povredama glave i dvoje sa slomljenim vilicama.

Izraelska policija saopćila je da su demonstranti na njih bacali kamenje, pirotehnička sredstva i druge predmete, pri čemu je povrijeđeno šest policajaca kojima je bio potreban medicinski tretman.

Kompleks džamije Al-Aksa treće je najsvetije mjesto u islamu. To je ujedno i najsvetije mjesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramskom gorom, jer je tu bilo mjesto biblijskih hramova. Dugo vremena je žarište izraelsko-palestinskog sukoba i predstavlja epicentar palestinske intifade 2000. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.