open-navfaktor-logo
search
Palestina
Vlada Gaze: Izraelske tvrdnje o rezervoarima goriva koje drži Hamas su laž
Vlada Gaze u srijedu je odbacila kao laž izraelske tvrdnje o rezervoarima goriva koje Hamas drži u blokiranoj enklavi, javlja Anadolija.
25.10.2023. u 17:41
get url
text

- Ova laž pokazuje koliko je portparol izraelske vojske uskogrudan i ne može da iznosi vjerodostojne tvrdnje - navodi se u saopćenju vladine kancelarije za medije.

Portparol izraelske vojske Avichay Adraee u utorak je objavio fotografije, kako je naveo, rezervoara goriva koje Hamas drži na lokaciji u blizini prijelaza Rafah u južnom Pojasu Gaze.

- Ovako izgleda više od pola miliona litara dizela, dok Hamas stalno tvrdi da nema dovoljno goriva za bolnice i pekare - objavio je Adraee na društvenoj medijskoj platformi X.

U utorak je izraelska vojska odbacila pozive Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) da dozvoli isporuku goriva u Gazu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je od 7. do 24. oktobra izvršen 171 napad na zdravstvene službe na palestinskim teritorijama koje je okupirao Izrael, javlja Anadolija.

Objavili su novi izvještaj o izraelskim napadima na zdravstvene službe između 7. oktobra, kada je počeo sukob između Izraela i Palestine, do 24. oktobra.

Prema izvještaju, na okupiranim palestinskim teritorijama izvršen je ukupno 171 napad na zdravstvene službe.

U napadima su poginule 493 osobe, uključujući 16 dežurnih zdravstvenih radnika, a 387 osoba je povrijeđeno.

U izvještaju je navedeno da je 96 izraelskih napada izvršeno u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i na Zapadnoj obali, a 75 u blokiranom Pojasu Gaze.

Dok su ovim napadima pogođena 34 doma zdravlja, oštećena su i 24 vozila hitne pomoći.

U izvještaju se također poziva na zaštitu zdravstvenih službi i civila.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

U izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 6.546 Palestinaca, među kojima su 2.704 djece, 1.584 žene i 364 starije osobe.

S druge strane, u sukobu je poginulo oko 1.400 Izraelaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.