open-navfaktor-logo
search
Sud u Konjicu
Vlasniku hotela "Jablanica" deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja radnice
Općinski sud u Konjicu izrekao je presudu kojom je Amira Džafića, vlasnika hotela "Jablanica" osudio na deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja radnice Enise Klepo. 
28.12.2023. u 14:25
get url
text

Presuda je izrečena, nakon što je Džafić na jučerašnjem ročištu, iako se ranije izjasnio da nije kriv, priznao krivnju za počinjeno krivično djelo. 

Potom je pročitana optužnica i provedeni dokazi Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Presudom se Džafić obavezuje da nadoknadi troškove postupka, a oštećena Enisa Klepo sa imovinsko-pravnim zahtjevom se upućuje na parnicu.

Presuda nije pravomoćna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu.

Tužilaštvo HNK je optužilo četrdesetčetverogodišnjeg vlasnika hotela "Jablanica" da je 1. augusta ove godine uhvatio rukom za majicu Enisu Klepo, odvukao je u dio hotela koji nije bio pokriven kamerama, upućivao joj, kako se navodi, "pogrdne riječi" i pretukao je.

Nakon napada je Klepo hospitalizirana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje su joj konstatovani prelom lijeve očne šupljine, otok i krvni podljevi gornjeg i donjeg kapka na oba oka, te krvarenje ispod konjuktive lijevog oka.

Ona je prije toga Džafićevoj supruzi Ines Džafić, direktorici hotela, dala otkaz nezadovoljna uvjetima rada i tražila isplatu plaće od oko 700 KM.

Klepo je u hotelu radila u okviru projekta kojim Općina Jablanica sufinansira zapošljavanje mladih. Zbog toga je veći dio njene plaće njen poslodavac dobijao iz općinskog budžeta.

Na ročištu pred Općinskim sudom u Konjicu 27. oktobra Džafić se izjasnio da nije kriv, ali je na jučerašnjem ročištu priznao sve i "izrazio duboko kajanje", kako je za RSE rekao njegov advokat.

Optuženi Amir Džafić se branio sa slobode jer, kako je ranije saopćeno iz Općinskog suda u Konjicu, "nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom".

Nakon ovog slučaja, u Jablanici i drugim gradovima širom BiH održani su protesti podrške Enisi Klepo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.