open-navfaktor-logo
search
Energetska ovisnost
Von der Leyen: EU se okreće Izraelu suočen s "plinskom ucjenom" Rusije
Evropska unija želi ojačati svoju energetsku saradnju s Izraelom u svjetlu ruske upotrebe plina za "ucjenu" svojih članica zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
14.06.2022. u 15:31
get url
text

Njene su primjedbe uslijedile nakon što je italijanski premijer Mario Draghi, koji je također u posjeti Izraelu, rekao da Rim nastoji povećati opskrbu plinom iz Izraela dok članice EU-a gledaju opcije kako bi umanjile svoje oslanjanje na rusku energiju, prenosi AFP.

- Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje - rekla je von der Leyen u govoru na Univerzitetu Ben Gurion u gradu Beersheba na jugu Izraela.

Predsjednica Evropske komisije je u svom obraćanju rekla kako je od početka rata Rusija namjerno prekinula isporuku plina Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj, te nizozemskim i danskim kompanijama, kao osvetu za podršku EU-a Ukrajini.

- Ali ponašanje Moskve "samo jača našu odlučnost da se oslobodimo naše ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima - rekla je, napominjući da EU "istražuje načine da pojača energetsku saradnju s Izraelom", s radom na podmorskom kablu za električnu energiju i izgradnji cjevovoda za isporuku plina u istočnom Sredozemlju.

Izrael izvozi plin u Egipat, a dio se zatim ukapljuje i šalje u Evropu. Značajno povećanje izvoza plina zahtijevalo bi velika dugoročna ulaganja u infrastrukturu.

U razgovorima s ministricom energetike Izraela Karine Elharrar u ponedjeljak, von der Leyen je ponovila "potrebu EU-a za izraelskim plinom", rekao je glasnogovornik ministrice.

Glasnogovornik je rekao da se od marta vode razgovori o uspostavljanju pravnog okvira za omogućavanje većeg izvoza izraelskog plina u Evropu preko Egipta.

Druga opcija bi bio projekt EastMed, prijedlog za naftovod na morskom dnu koji povezuje Izrael s Grčkom i Italijom preko Kipra.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena dovela je u pitanje održivost projekta, s obzirom na njegovu ogromnu cijenu i vrijeme potrebno za završetak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.