open-navfaktor-logo
search
Pomoć Hidrogradnji
Za uvezivanje staža 65 radnika bit će izdvojeno milion KM
Ovo je zahvaljujući Vladi FBiH početak rješavanja problema radnika Hidrogradnje koja je više od dvije godine u stečaju
24.10.2018. u 09:57
get url
text

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije uz odobrenje Vlade FBiH će za uvezivanje radnika Hidrogradnje izdvojiti milion KM, potvrdio nam je Nermin Džindić, resorni ministar. Više od 60 radnika će dobiti mogućnost za penzionisanje.

- Sve je završeno. Za Hidrogradnju u stečaju će biti izdvojeno milion KM. Oni koji budu ispunjavali uslove, njih 65, će nakon uvezivanja radnog staža steći uslove za odlazaka u penziju - rekao nam je Džindić.

Ovo je zahvaljujući Vladi FBiH početak rješavanja problema više od 400 radnika Hidrogradnje koja je više od dvije godine u stečaju. Oni su cijele prošle godine dostojanstveno protestirajući ukazivali na tešku situaciju, neuvezan radni staž, neisplaćene plaće i otpremnine. U ovoj firmi 272 čekaju da im se uveže radni staž kako bi mogli otići u penziju.

Razgovarali smo i sa Mehom Šabanovićem, predstavnikom radnika Hidrogradnje koji je prestretan zbog ove vijesti. 

- To je veliki pomak u našim naastojanjima da zbrinemo ljude Hidrogradnje, obespravljene radnike koji nemaju nikakvih primanja. Pozitivna stvar.  Naša velika zahvalnost, nakon tolika vremena, ide ministru Nerminu Džindići i premijeru Fadilu Novaliću. Hvala Bogu, krenulo je - kazao nam je Šabanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.