open-navfaktor-logo
search
Principijelnost ili...
Zašto je MMF protiv smanjenja PDV-a, ukidanja akciza na gorivo i nižih cijena struje u BiH?
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fornda za Bosnu i Hercegovinu Andrew Jewell prošle sedmice kazao je kako je ova globalna finansijska insitucija protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.
21.02.2023. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST - Jewell: MMF je protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a i nižih cijena struje

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik Stranke za BiH, u razgovoru za Faktor ističe kako se MMF ponaša principijelno.

- Mora se imati na umu da je MMF ostao principijelan, njihova politika prema BiH ne mijenja se već nekoliko decenija. Jedinstvena stopa PDV-a je najbolja opcija za naš fiskalni sistem. To mišljenje dijeli i veći dio ekonomske struke u BiH, pogotovo onaj progresivni - objašnjava Čavalić.

Slično je objašnjenje i za cijene električne energije.

- Oni u svakom segmentu, pa tako i plasmanu i prodaji struje insistiraju na jedinstvenim cijenama ili stopama. U MMF-u su skeptični prema bilo kojoj diferencijaciji - naglašava on.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik

S druge strane, MMF je imao nešto drugačiji stav klada je u pitanju eventualno ukidanje akciza na gorivo. 

VEZANI TEKST - Dodikovo "ne" za ukidanje akciza: Sada se vidi pogubnost odluke SDP-a da SNSD-u da četvrtog delegata

- Prošle godine djelimično su podržali ukidanja akciza, a sada su, čini se, odustali od tog stava. Pravdaju to činjenicom da su cijene nafte u padu. Mislim da taj stav nije dobar jer nas samo prošla godina uči da se globalna energetska situacija može promijeniti u samo jednom danu.

Stava sam da bi eventualno privremeno ukidanje akciza imalo pozitivan efekat. No šanse za to skoro da ne postoje, takav je odnos snaga u Domu naroda BiH - ističe Čavalić.

Smatra da se domaća politika ponaša licemjerno kada je u pitanju odnos sa MMF-om.

- Političari podržavaju MMF onda kada se mjere ili potezi ove ekonomske institucije poklapaju s interesima partija, određenog broja ljudi... Nema tu slaganja zbog općih interesa. S druge strane, MMF-u se može zamjeriti što nije posebno zaniteresovan za implementaciju ekonomskih reformi u BiH - podvlači naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.