open-navfaktor-logo
search
Dugoročno ulaganje
Zašto je važno da bh. privrednici učestvuju na EXPO-u
Nevjerovatno, nerealno i prelijepo, riječi su kojima je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić opisao ovogodišnji sajam poduzetništva EXPO koji se održava u Dubaiju do 31. marta 2022. godine.
07.10.2021. u 08:45
get url
text

- Nadam se da ćemo u narednom periodu na najbolji mogući način znati iskoristiti sve te prilike koje se ovdje pružaju – kazao je Delić.

Naveo je kako Kanton plaća predstavljanje Bosne i Hercegovine na ovom sajmu, a nakon što državni nivo vlasti nije potvrdio učešće.

VEZANI TEKST - Evo kako izgleda paviljon BiH na sajmu EXPO u Dubaiju

- Mi smo tu da napravimo jednu zakonsku infrastrukturu, kako bi ovo sve proteklo u najboljem svjetlu. Trenutno finaliziramo ugovore između Turističke zajednice KS i organizatora EXPO-a. Nadamo se da će naš štand koji je trenutno nespreman, u narednom periodu zasjati punim sjajem jer mi to zaslužujemo. Zakasnili smo da materijalno opremimo naš štand na najbolji mogući način, ali vjerujem u srce naših ljudi koji će doći da predstave našu državu. Najvažnije je da učestvujemo. Određene zemlje su u okviru EXPO-a napravili doslovno male gradove i uložile milijarde – kazao je, između ostalog, Delić tokom gostovanja na BHT1.

Navodi da se na EXPO-u predstavlja više od 190 zemalja.

- Vjerujemo da će se i ovo minimalno ulaganje višestruko isplatiti, ovo je ulaganje u dugoročno – naveo je Delić, te dodao:

- Svim našim privrednicima će biti omogućeno da dođu na EXPO, svi naši privrednici mogu da dođu i da iskoriste sve resurse koji su ovdje na raspolaganju, imamo 213 metara kvadratnih izložbenog prostora, kao i sale za sastanke. Kompletna privreda iz BiH može da se pripremi i da predstave i našu domovinu i svoje poslovne aktivnosti na najvećem sajmu poduzetništva u Dubaiju.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, za Faktor je kazao da tokom narednih šest mjeseci svaki od privrednika može da nađe sadržaj koji bi ih mogao zanimati i da u tom periodu mogu posjetiti sajam.

- Dobili smo zvaničan zahtjev od Vlade Kantona Sarajevo da damo jednu osobu u radnu grupu. To smo uradili hitno, to je osoba koja je i ranije bila u radnoj grupi dok je Ministarstvo vanjske trogovine BiH vodilo proces, istu osobu koja je upućena u sve sam delegirao u radnu grupu i više nisam imao nikakvih direktnih poziva – kazao je Jašarpsahić.

Naveo je kako već sada svi privrednici mogu otići u Dubai na sajam.

- Privrednici od slučaja do slučaja su zainteresirani za odlazak, posebno oni koji traže prestižna mjesta za pokazivanje svojih kapaciteta i mjesta za traženje potencijalnih partnera za svoje biznise, a EXPO je mjesto za to. Imali smo do sada informacije da su privrednici bili zainteresirani. Na stranici sajma se mogu pratiti aktivnosti i informacije, kada koja zemlja ima svoj dan, kada se organiziraju događaji koji ih mogu zanimati. Ovo je najširi mogući način promocije i država i privreda. Sve što se sa naše strane bude tražilo, mi ćemo učiniti – kazao je Jašarspahić.

Na pitanje zašto je značajno da se BiH i njena privreda tamo promoviraju, Jašarpsahić odgovara:

- Ukoliko su sve zemlje regiona tamo, promovišući svoje zemlje kao dobro mjesto za ulaganje, za pokretanje investicija, za inovacije, kao sredina koja je spremna i kapacitetima i kvalitetima kadrova da prihvati bilo kakvu biznis ideju, onda je to vrlo značajno i BiH treba tu da bude prisutna.

Kaže da je Privredna komora bila možda i najglasnija zbog "ciljane intertnosti nivoa države da do ovoga ne dođe".

- Najznačajniji investicijski igrači svijeta će tu biti prisutni i sve što se desi i što im skrene pažnju od određene zemlje kao mjesto za buduća ulaganja će se tamo dešavati. Zato je vrlo značajno da BiH postoji kao lokalitet sa svim svojim strateškim prednostima, blizina evropskog tržišta i sve drugo, i da bude tu – zaključio je Jašarspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.