open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Žensko osoblje vratilo se na radna mjesta na aerodromu u Kabulu
Žensko osoblje vratilo se na posao na Međunarodni aerodrom "Hamid Karzai" u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.
14.09.2021. u 17:57
get url
text

Nakon što su američke snage 31. augusta potpuno napustile Afganistan, aktivnosti na aerodromu koji je sada pod kontrolom talibana, nastavljaju se vraćati u normalu.

Prema podacima aerodromskih zvaničnika, oko 30 žena je počelo raditi u različitim sektorima na aerodromu, a očekuje se da će taj broj u narednim danima dostići 60.

Žene se mogu vidjeti kako rade na kontrolnim punktovima, unutar jedinica granične policije te na tehničkim i uslužnim poslovima.

Direktor aerodroma Mevlevi Abdulhadi Hamedan kazao je da žene mogu raditi u skladu sa islamskim pravilima te je pozvao na posao sve bivše zaposlenice. Podsjetio je također da su talibani ranije pozvali sve bivše zaposlenike u Vladi da se vrate na svoja radna mjesta.

- Također i mi pozivamo svo prethodno zaposleno osoblje aerodroma da se vrati na svoja radna mjesta. Naše aerodromsko osoblje počelo je redovno raditi. Pozivam i žensko osoblje da se vrati na svoja radna mjesta, a žene su već počele raditi tamo gdje je postojala potreba - kazao je Hamedan.

Jedna od uposlenica, koja nije željela otkriti identitet, rekla je da je sretna što opet ima priliku da radi.

- Sretni smo što smo se vratili na posao. Tražimo od talibana da riješe i naš problem plaća - istakla je uposlenica aerodroma.

S druge strane, granična policija koja je djelovala za vrijeme prethodne Vlade počela je raditi na aerodromu.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, glavnim gradom, žene koje su tamo radile nisu odlazile na posao zbog nejasnog stava talibana prema ženama na radnim mjestima.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad državom bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio Afganistan 15. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.