open-navfaktor-logo
search
Prešao crvenu liniju
Žestoke reakcije na Netanyahua koji je okrivio vojsku i obavještajce za napad Hamasa
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobio je žestoke reakcije političara u zemlji zbog svojih primjedbi okrivljujući sigurnosne i obavještajne službe za napade Hamasa 7. oktobra.
29.10.2023. u 15:18
get url
text

Netanyahuova optužba za sigurnosni propust u napadima na Izrael iz blokiranog Pojasa Gaze na vojsku i domaću obavještajnu agenciju Shin-Bet izazvala je reakcije političara u zemlji, a čuli su se i komentari da je premijer "prešao crvenu liniju".

Gabi Ashkenazi, bivši načelnik Generalštaba Izraela i ministar vanjskih poslova, komentirao je ispod Netanyahuove objave na društvenim mrežama i zatražio od premijera da ukloni svoju objavu te rekao: "Mi smo u ratu." 

Čelnik opozicije i bivši premijer Yair Lapid rekao je u svojoj izjavi na svom računu X:

- Netanyahu je prešao crvenu liniju. Dok se izraelski vojnici i komandanti hrabro bore protiv Hamasa i Hezbollaha, on ih pokušava okriviti umjesto da ih podržava. Pokušaji izbjegavanja odgovornosti i prebacivanja krivice na sigurnosne službe izraelsku vojsku dok se bori protiv izraelskih neprijatelja.

Čelnik opozicione stranke Yesh Atid (Ima budućnosti) istaknuo je da bi se Netanyahu trebao izviniti za ove riječi.

Benny Gantz, čelnik opozicionog bloka Nacionalnog jedinstva i bivši ministar odbrane koji se pridružio ratnom kabinetu uspostavljenom nakon 7. oktobra, također je tvrdio da u takvom trenutku kada su "izraelska vojska i obavještajne službe u ratu", "političko vodstvo mora pokazati odgovornost i podržati izraelske snage kako se od njih očekuje."

Vođa Vjerskog cionizma i ministar finansija Bezalel Smotrich, jedan od Netanyahuovih koalicijskih partnera, također se usprotivio Netanyahuovoj izjavi i ustvrdio da je "pogrešno slabiti komandante izraelske vojske".

- Vrijeme je da se ponašamo odgovorno i da podržavamo i jačamo jedni druge, čak i kada su u krivu - rekao je Smotrich. 

Čelnik Laburističke stranke Merav Michaeli je naveo:

- Dok naša djeca jedu brzu hranu u Pojasu Gaze, a njegov se vlastiti sin sunča u Miamiju, Netanyahu sjedi u svom uredu, pun cigara i šampanjca, okrivljujući vojne komandante za katastrofu Simchat Tore.

U svojoj izjavi na svom računu X, Michaeli je dodao:

- Dok se izraelska vojska bori protiv Hamasa, Netanyahu se bori protiv izraelske vojske i izraelskog naroda. Izrael će pobijediti.

U svojoj objavi na svojim računima na društvenim mrežama, Netanyahu je okrivio izraelsku vojsku i domaću obavještajnu agenciju Shin-Bet za sigurnosnu slabost u napadima koje je izveo Hamas iz blokiranog Pojasa Gaze 7. oktobra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.