open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz 2013.
Živiničkim policajcima 10 godina zatvora jer su nasmrt pretukli psihičkog bolesnika
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH objavilo je presudu kojom je optužene Ivu Tadića i Ibrahima Husejnovića, policajce iz Živinica, osudio na ukupno 10 godina i dva mjeseca zbog smrti Zijada Klapića u julu 2013. godine.
14.04.2023. u 09:27
get url
text

Proglašeni su krivima za zlostavljanje u obavljanju službe, i nanošenje teških povreda sa smrtnom posljedicom.

Tadić je presudom Vrhovnog suda osuđen na četiri godine i 10 mjeseci, dok je Husejnović dobio pet godina i četiri mjeseca zatvora.

Izrečena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti poziva policajca u trajanju od četiri godine u bilo kojoj agenciji za provođenje zakona u BiH.

Oni su, prema presudi, 30. jula 2013. godine nasmrt pretukli duševnog bolesnika Klapića, koji je od posljedica povreda preminuo.

Incident se desio kada je policija pozvana da interveniše kod džamije u Priluku kod Živinica, gdje je prijavljeno da Klapić remeti javi red i mir tako što ometa vjernike u klanjanju sabah-namaza.

Nakon poziva, po dolasku Tadić i Husejnović, koji su bili na dužnosti, tražili su od Klapića da pođe s njima, što je on odbio i počeo da se svađa sa policajcima.

Tokom svađe policajci su nasrnuli na Klapića te ga udarali pesnicama, nogama i palicama po glavi i drugim dijelovima tijela. Nakon toga odveli su ga u policijski automobil, gdje je on ubrzo i preminuo.

Obdukcijom tijela utvrđeno je da je preminuo zbog teških povreda glave. Osim tih povreda, on je na tijelu imao vidne povrede, oguljotine i ogrebotine.

Neposredno nakon događaja iz policije se moglo čuti kako je "dok je bježao pao s policijskog podzida", te da se, nakon što su ga policajci stigli "nastavio nasilno ponašati zbog čega su bili prinuđeni da ga, uz upotrebu sredstava za vezivanje, liše slobode".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.