open-navfaktor-logo
search
Rampa za novinare
Ermin Čolpa, generalni sekretar FSKS, poručio: Skupština nije otvorena za javnost!
Autor: S. Šišić
26.03.2024. u 15:55
get url
text
Ermin Čolpa obavlja funkciju generalnog sekretara FSKS
Ermin Čolpa obavlja funkciju generalnog sekretara FSKS
FOTO: FSKS
Skupština Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo (FSKS) bit će održana 28. marta (četvrtak) u prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sa početkom u 16.30 sati.
Ova informacija potvrđena nam je u FSKS. No, mediji neće moći prisustvovati Skupštini, što je za Faktor kazao Ermin Čolpa, generalni sekretar FSKS, nakon što smo ga pitali da li je potrebno da se novinari akredituju za Skupštinu, jer na stranici Saveza nema nikakve obavijesti.
- Nema nikakvog akreditovanja, Skupština nije otvorena za javnost - kazao je Čolpa za Faktor, a na pitanje zašto "obrazložio je":
- Zato što Statut tako kaže, a i predsjednik Skupštine - dodao je Čolpa.
Pokušali smo Čolpi citirati Statut FSKS, odnosno član 61. (u kojem se jedino govori o tome javnosti rada Saveza, ali nigdje ne piše da Skupštine nije zatvorena za javnost).
- U Statutu piše da je rad Saveza javan... - ali nas je Čolpa prekinuo sa "objašnjenjem":
- Ukoliko nije drugačije određeno (to nigdje ne piše u Statutu koji je dostupan na stranici FSKS, op.a). Ne moraš ti tumačiti Statut, ima ko tumači Statut. Možda piše, možda nisi dobro pročitao - nevješto se pokušao "vaditi" Čolpa.
Površno je govorio i o tome ko sve može prisustvovati Skupštini.
- Skupština nije otvorena za javnost i samo su pozvani gosti na Skupštinu. Određeni. To su delegati i oni koga već predviđa Statut, ne znam ni ja tačno - kazao je Čolpa.
Još jednom smo mu pokušali pročitati član 61. Statuta FSKS, uz naglasak da nigdje ne piše da novinari na mogu prisustvovati Skupštini i da je ona zatvorena za javnost (kao što u Statutu, u Članu 36. recimo piše da "sjednica Izvršnog odbora FSKS nije otvorena za javnost").
- Ti ne možeš prisustvovati Skupštini, samo će biti zvanice. Ja ne znam jesi li ti novinar - kazao je Čolpa, a nakon čega mu je potpisnik ovih redova objasnio da ima novinarsku akreditaciju, te da smo i kontaktirali Savez da prijavimo dolazak na Skupštinu, kazao je:
- Nema akreditovanja. Ništa. Na Skupštinu će moći doći samo oni koji su na spisku, odnosno delegati i Izvršni odbor. To je to.
Na pitanje čija je to odluka, jer, opet ponavljamo da u Statutu nigdje ne piše da je Skupština FSKS zatvorena za javnost, Čolpa nije imao konkretan odgovor.
- To je tako. Eto. Izvini, ali stvarno imam posla - kazao je Čolpa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.