open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija
Albanac od 28. januara premijer Vlade Sjeverne Makedonije?
Parlament Sjeverne Makedonije, kako se očekuje, 28. januara glasat će o rekonstrukciji vlade koju bi prvi put u historiji zemlje trebalo da vodi albanski premijer, a Demokratska unija za integraciju, stranka koja je u vladinoj koaliciji sa SDSM, za tehničkog premijera predlaže aktuelnog predsjednika Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talata Džaferija, prenosi Kosovo online.
22.01.2024. u 08:53
get url
text

Ovo je zasnovano na koalicionom sporazumu dvije stranke da u posljednjih 100 dana mandata vlade premijer bude Albanac.

S druge strane, VMRO, makedonska opoziciona partija, izjavila je da će predložiti ministre i zamjenike ministara, ali da neće glasati za vladu s premijerom Talatom Džaferijem.

Dogovor da 100 dana prije izbora Albanac iz DUI bude premijer postigli su Ali Ahmeti i bivši lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, uz dogovor o saradnji nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Nasljednik Zaeva na mjestu lidera partije Dimitar Kovačevski nekoliko puta je do sada nagovijestio da će poštovati taj dogovor.

Parlamentarni izbori, prema dogovoru sa sastanka rukovodstva održanog 4. decembra, bit će održani 8. maja. Istog dana će se glasati i u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon što će se prvi održati 24. aprila.

Tehnička vlada na čelu s Džaferijem trebalo bi da stupi na dužnost 28. januara, a izbori će biti raspisani 28. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.