open-navfaktor-logo
search
Proruska politika
Američki kongresmen iznio teške optužbe na račun Hrvatske: "Milanović se ulizuje Putinu"
Američki kongresmen iz Colorada i viši član Odbora za oružane snage Zastupničkog doma, Doug Lamborn, iznio je teške optužbe na račun Hrvatske u pismu upućenim premijeru te države Andreju Plenkoviću, koje je u isto vrijeme adresirao i na američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, tražeći od Plenkovića odgovore do 30. septembra.
20.09.2023. u 19:10
get url
text

U pismu Lamborn je prozvao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, ali i bivšu predsjednicu te zemlje Kolindu Grabar-Kitarović za prorusku politiku, a hrvatsko pravosuđe te državne i lokalne vlasti, pogotovo gradske vlasti Rijeke, za sistematsku korupciju, odbijanje istrage međunarodnog pranja novca u Hrvatskoj, dozvoljavanje sankcioniranim ruskim oligarsima da zadrže svoje luksuzne nekretnine u Hrvatskoj te blokiranje i "iznuđivačke prakse prema američkim investicijama".

U vezi ovog televizija N1.hr je poslala upit uredu kongresmena Lamborna u Washingtonu kako bi pojasnio i eventualno predstavio dokaze za svoje ozbiljne kritike na račun hrvatskih vlasti.

Umjesto toga, dobili su prilično štur i općenit odgovor.

- Nažalost, pod vodstvom predsjednika Milanovića, Hrvatska je otvorila vrata proruskoj prisutnosti u regiji. Od protivljenja kandidaturama Finske i Švedske za NATO do kritiziranja vojne pomoći Ukrajini, predsjednik se ulizivao Vladimiru Putinu i ruskim oligarsima - odgovorio je Lamborn te dodao:

- Kao što smo vidjeli, sankcionirani oligarsi na popisu američkog Ministarstva finansija i dalje posjeduju nekretnine duž hrvatskog Jadranskog mora. Bio sam dodatno nezadovoljan kada sam saznao da je jahta sankcioniranog oligarha napustila hrvatsku marinu Murter u januaru 2023. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.