open-navfaktor-logo
search
Objavio Index
Analiza iz Hrvatske: Gdje je nestalo 10.000 terorista iz BiH kojima nas je plašio državni vrh?
Ako se vratimo nekoliko godina u prošlost i podsjetimo kakve su izjave iz službenog Zagreba dolazile na temu Bosne i Hercegovine, zaključit ćemo da je susjedna država puna islamističkih terorista koji samo vrebaju trenutak za napasti Hrvatsku. Naravno, pod uvjetom da vjerujemo onome što o BiH govori službeni Zagreb, piše Gordan Duhaček. 
05.02.2022. u 22:30
get url
text

U takvim ispadima prednjačila je tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, no beskrupulozno pljuvanje po BiH zapravo je još prije nje inaugurirao tadašnji premijer Zoran Milanović, koji je na sastanku sa šatorašima govorio o BiH kao o "big shit", odnosno o "velikom sranju". 

- Imamo posla s negativcima - rekao je Milanović šatorašima pa dodao da je BiH "zemlja bez reda i poretka". 

Iz današnje perspektive se također vrijedi podsjetiti šta je Milanović te 2016. govorio o Miloradu Dodiku.

- Dodik šuruje s Vučićem pa se sad to, majke ti mile, prelama na austrijske predsjedničke izbore - rekao je Milanović.

Tadašnji predsjednik SDP-a je na kraju susreta sa šatorašima, koji su ga tajno snimali i onda javno osramotili objavljujući njegove uvredljive izjave, poručio da Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same s Bošnjacima ako se dogodi da se RS otcijepi.

Kada je postala predsjednica RH, Grabar-Kitarović je samo nadogradila takav način govora o BiH u vrhu hrvatske vlasti. Ona nije bila direktno uvredljiva poput neotesanog Milanovića, ali je krenula u sistemsku kampanju uvjeravanja javnosti da je BiH leglo terorista.

Pritom je Kolinda prethodno bila visokopozicionirana činovnica u NATO savezu, pa su njene riječi imale dodatnu težinu.

Kolinda je tako u decembru 2016. izjavila kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju "hiljade boraca". Spominjala je i da u BiH ima "10 hiljada islamističkih terorista".

I šef Jevrejske zajednice Jakob Finci rekao je da je svima koji žive u Bosni i Hercegovini potpuno jasno da je hrvatska predsjednica pomiješala činjenice i da je govorila o nečemu što apsolutno nije istina. Kada su iz BiH došle brojne burne reakcije o tome da je taj broj pretjeran i preuveličan, Kolinda se počela izmotavati.

Kolindino izmotavanje

- Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem - rekla je Grabar-Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.

- Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana - rekla je Kolinda, nakon što je sama izazvala skandal razbacujući se brojkama koje nisu imale nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

Uostalom, od 2016. do danas se pokazalo da u BiH nema hiljada, pa ni stotina, pa ni desetaka islamističkih terorista jer nikakvih terorističkih napada te vrste nije ni bilo. Ili su tih Kolindinih deset hiljada ISIL-ovaca zapravo najnesposobniji teroristi na svijetu, pa u šest godina nisu uspjeli organizirati nijedan napad vrijedan spomena?

Dapače, Kolinda je tokom cijelog svog mandata BiH tretirala kao najveću sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj, s naglaskom na bosanskohercegovačke muslimane kao potencijalne teroriste.

- Neke druge zemlje se upliću u BiH i to ne samo politički nego i u način života. Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu odijevanja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama - rekla je Grabar-Kitarović 2016. u razgovoru za časopis Defense News.

Naravno, u BiH nakon rata jest došlo do pojave tzv. vehabija, ali su oni do 2016. izgubili veći dio utjecaja koji su imali u poraću te je ukinuta i većina džemata koji nisu bili pod kontrolom Islamske zajednice BiH. 

I u Hrvatskoj se dogodila vjerska radikalizacija

Također, i u Hrvatskoj je otprilike u istom vremenskom periodu došlo do radikaliziranja katoličanstva i promoviranja njegove rigidnije verzije, što se najbolje vidi po aktivnostima udruženja kao što su Vigilare i U ime obitelji (s kojom je Kolinda tokom mandata lijepo sarađivala), kao i po otvorenoj mržnji koju hiljade Hrvata katolika izražavaju prema papi Franji, kojega smatraju masonskim agentom i Sotonom.

Ali to nije proglašeno sigurnosnom prijetnjom, dapače hrvatska je država kroz svoje izdašno financiranje Katoličke crkve direktno sudjelovala u takvoj radikalizaciji katoličanstva.

Kolindini antimuslimanski stavovi su postali toliki problem da joj se 2017. obratio reis Husein ef. Kavazović, zamolivši je da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Europu.

Kolindino pismo reisu Kavazoviću

U odgovoru Kavazoviću Kolinda se opet izmotavala.

Grabar-Kitarović je u svom pismu Kavazoviću napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Tadašnja predsjednica RH je navela kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u povijesti bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

- Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke – ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Europe - istaknula je Kolinda u svom pismenom odgovoru Kavazoviću.

Postoji samo jedan problem: Kolinda je tokom svojeg cijelog mandata BiH i Bošnjake odnosno muslimane u BiH stavlja u teroristički i islamistički kontekst, redovito preuveličavajući prijetnje koje navodno dolaze iz BiH.

 Jerusalem Post izazvao svađu Hrvatske i BiH

Stvari su kulminirale kada je Jerusalem Post objavio da je Kolinda tokom službene posjete Izraelu tamošnjem predsjedniku Reuvenu Rivlinu rekla da je BiH "pod kontrolom militantnog islama".

Grabar-Kitarović je to oštro demantirala, a čini se da Jerusalem Post nije precizno prenio njene riječi, ali i da je to doista tako rekla, izjava bi se bez problema uklopila u sve ono što je o BiH dotad izjavljivala.

Nakon toga je Kolinda ponovno morala slati otvoreno pismo, ovaj put Majkama Srebrenice, u kojem je objašnjavala da je krivo shvaćena.

U odgovoru Udruženju Majke Srebrenice i drugim bošnjačkim udruženjima koja su zajedničkom izjavom osudila njezina upozorenja o opasnosti od islamskog radikalizma u BiH, Grabar-Kitarović je izrazila "iskreno poštovanje" prema islamu kao "vjeri mira i ljubavi prema bližnjemu".

No nije mogla bez spominjanja terorizma u kontekstu BiH, pa je svoje pismo zaključila tvrdnjom da su "međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima". Ajde!

SOA je demantirala Kolindu

Zanimljivo je i kako je SOA u svojim redovitim godišnjim izvještajima obrađivala tematiku BiH i terorističke prijetnje iz te države u smjeru Hrvatske.

- U pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje su aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, odobrava terorističko djelovanje i potiče na mržnju i nasilje prema svim nevjernicima, uključujući i neistomišljenike muslimane - navodi se u izvještaju SOA-e prošle godine.

I ranije se u SOA-inim izvještajima govorilo o terorističkim prijetnjama u Europi te se u tom kontekstu spominjalo radikalizirane pojedince koji su inspirirani džihadističkom ideologijom, tzv. usamljene vukove, čije je djelovanje nepredvidivo.

Zapravo ni SOA nikad nije potvrdila Kolindine izjave o deset hiljada terorista u BiH, već je govorila o radikaliziranim pojedincima kao mogućem problemu. Da su ih doista hiljade, ne bi svi redom bili usamljeni vukovi.

Problem izbornog zakona BiH

- Političke prilike u BiH i dalje obilježava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja BiH, posebice pitanja daljnje centralizacije države, vanjskopolitičkih prioriteta te neriješenog pitanja ustavom zajamčene jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Nastavak tendencija postupnog ukidanja temeljnih načela Daytonskog mirovnog sporazuma, poput umanjivanja konstitutivnih prava Hrvata u BiH, mogao bi negativno utjecati na položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH, političku stabilnost i međunacionalni balans unutar BiH, kao i umanjiti demokratsku legitimaciju društvenog uređenja BiH - zaključak je hrvatske obavještajne agencije.

Cilj je bio opravdati petljanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH

Koja je uopće bila svrha narativa službenog Zagreba o BiH kao leglu islamističkog terorizma? Vjerovatno kako bi se dodatno opravdalo petljanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, što se sada konačno prelama na tematici izbornog zakona, koja naravno nema nikakve veze s islamističkim terorizmom.

U tom smislu se može reći da je direktnost Zorana Milanovića, Kolindinog nasljednika na Pantovčaku, nekakav napredak. Milanović se ne može zaustaviti kada je riječ o BiH te redovno proizvodi skandale nepromišljenim izjavama, ali ne insistira na tome da je BiH puna militantnih islamista. Jer nije, što je jasno svakome tko iole poznaje situaciju u BiH. 

Dakle, što se to dogodilo s 10 hiljada islamističkih terorista u BiH od prije pet godina, gdje su nestali?

Odgovor je da ih tamo nikad nije ni bilo, već je BiH bila izložena klevetanju hrvatskog državnog vrha, objavio je Index.hr. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.