open-navfaktor-logo
search
Nesreća na granici
Autom sletjeli u provaliju duboku 100 metara: Mladići iz BiH i Hrvatske teško povrijeđeni na Ivanici
Dva maloljetnika, iz Hrvatske i BiH, oporavljaju se u dubrovačkoj bolnici nakon što su u noći na utorak sletjeli automobilom u provaliju u mjestu Ivanica, nasuprot hrvatskoj Župi dubrovačkoj.
06.12.2022. u 22:54
get url
text

Kako su saopćili iz MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, maloljetnici su iz još nepoznatog razloga probili zaštitnu ogradu na putu i sletjeli u provaliju. Automobil se kotrljao više od 100 metara nakon čega se uspio zaustaviti u teško pristupačnom kamenjaru. Odmah je pozvana pomoć iz BiH, ali i iz Hrvatske.

– Dobio sam poziv dubrovačkih vatrogasaca i odmah izdao naredbu da krećemo. Krenule su dvije ekipe s devet vatrogasaca iz javne jedince i DVD Župa dubrovačka sa svom opremom i vozilima – rekao je nakon intervencije vatrogasni komandant Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Znali su samo da je automobil probio ogradu na drugom usjeku planinskog puta. Stao je nakon 100 do 200 metara na strmom terenu i vatrogasci su prvo morali naći put do teško povrijeđenih mladića.

– Kod takvih intervencija nema čekanja za protokole jer njihovi životi nisu mogli čekati. Bili su teško ozlijeđeni, a mi smo morali paziti da spuštajući se do njih ne pokrenemo odron kamenja. Morali smo biti jako oprezni u mraku, iako naši kamioni imaju jake reflektore baš za teške noćne intervencije – ispričao je Simović.

– Čim su došli do njih osigurali su auto da ne bi dalje klizao. Uspjeli su ih izvući bez rezanja automobila. Jednog pa drugog izvukli su do puta i dva tima Hitne pomoći koji ih je odvezao za Dubrovnik.

– Policija je zatvorila saobraćaj i sve je bilo podređeno spašavanju. Svi su znali da dolazimo pa su podigli rampe na granici. Nakon intervencije su nam zahvaljivali i željeli su nas počastiti jer smo im pomogli – kaže Simović o kolegama iz BiH.

Policija je tokom utorka ujutro počela uviđaj, a rezultati će najvjerovatnije biti poznati uskoro, piše 24sata.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.