open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Cavusoglu u Beogradu: Odnosi Turske i Srbije izvanredni, učiniti sve da probleme u BiH riješimo dijalogom
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je danas u Beogradu da su bilateralni odnosi Srbije i Turske izvanredni i da napreduju svakim danom, te da će učiniti sve da se problemi u BiH prevaziđu dijalogom.
31.08.2021. u 17:20
get url
text

Podsjetio je da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice posjetio Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kazavši da njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti regiona.

- Predsjednik Erdogan je prošle sedmice posjetio BiH i Crnu Goru. Sastao se sa članovima Predsjedništva BiH. Turska se jednako odnosi prema svim etničkim grupama u BiH, i važna nam je stabilnost ove zemlje. U BiH smo svjedoci određenih tenzija, predsjednik Erdogan je iznio mišljenje Turske i poziciju u vezi s BiH. Trenutne nesuglasice moramo prevazići što prije, i tu važnu ulogu imaju predsjednici Vučić i Erdogan, pa i kroz projekte koji predstavljaju projekte mira. Uradit ćemo sve da se problemi u BiH prevaziđu kroz dijalog - rekao je Cavusoglu.

Istakao je da će treći sastanak Vijeća za saradnju Turske i Srbije biti održan do kraja godine, te da rade i na organizovanju trilateralnog sastanka uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

- Ovi mehanizmi će pomoći kontinuitetu našeg dijaloga te napredovanju naših odnosa u svakom pogledu - rekao je Cavusoglu i dodao da se i obim trgovinske razmjene dviju zemalja povećava te da će se približiti ciljanih dvije milijarde dolara ove godine.

Cavusoglu je podsjetio da je prije deset godina u Srbiji bilo samo dva miliona dolara turskih investicija, dok je danas nivo investicija u ovoj zemlji dosegao 250 miliona dolara. Ukazao je na značaj podrške srbijanskih vlasti turskim firmama na nivo investicija, kao i na njihov rast.

Putovanje s ličnim kartama, konzulat u Novom Pazaru

Cavusoglu je kazao da bi državljani Turske i Srbije među ovim zemljama trebali da putuju samo s ličnim kartama, što je bio prijedlog turskog ministra kulture i turizma Mehmeta Nurija Ersoya. Šef turske diplomatije je ukazao i na značaj međusobnog priznavanja certifikata o vakcinaciji između Srbije i Turske.

Podsjetivši da će sutra biti otvoren Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru, Cavusoglu je rekao da je to važan znak prijateljstva dvije zemlje. Turski ministar je najavio i otvaranje konzularnog predstavništva Turske u Nišu, kazavši da je to područje kojim prolazi veliki broj turskih građana koji putuju iz zemalja Evropske unije.

Podsjetio je i na projekte Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), najavivši i realizaciju novih. Govoreći o situaciji u regionu, Cavusoglu je ukazao na značaj uloge Turske i Srbije u održavanju regionalnog mira, stabilnosti te u pogledu regionalnog razvoja.

- Nastavit ćemo raditi na regionalnom miru i stabilnosti, ali i podržavati euroatlantske integracije regiona. Nadam se da će EU shvatiti važnost ovog regiona i da će se dodatno angažovati u regionu - rekao je Cavusoglu.

Nije pravedno očekivati da Turska prihvati još izbjeglica

Podsjetivši da je jučer učestvovao na ministarskom sastanku u vezi s situacijom u Afganistanu, Cavusoglu je rekao da Turska želi da se u toj zemlji formira vlada koja će uključiti sve aktere.

Ukazao je na značaj da aerodrom u Kabulu ostane otvoren, te podsjetio i na opasnost od terorizma i nedostatka hrane, budući da je cijeloj situaciji u Afganistanu prethodila suša.

Cavusoglu je kazao da nije pravedno da se i dalje očekuje da Turska primi još migranata i izbjeglica, a cjelokupna međunarodna zajednica se mora uključiti i problem rješavati na izvoru.

- Turska je sada trenutno zemlja koja zbrinjava najviše migranata u svijetu, i nemamo kapacitet da prihvatimo nove. Nije pravedno da se i dalje očekuje da Turska primi još migranata i izbjeglica - rekao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.